Решението дали да се изпратят системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът“ в Украйна е на конкретните държави, заяви в петък генералният секретар на НАТО, попитан за исканията на Полша към Германия да предаде предложените й комплекси на Украйна, предава Reuters.

 

Берлин предложи на Варшава системата "Пейтриът“, за да помогне за осигуряването на въздушното й пространство, след като заблудена ракета се разби и уби двама души в Полша миналата седмица, но полският министър на отбраната Мариуш Блашчак по-късно поиска Германия вместо това да ги разположи в Западна Украйна.

В четвъртък германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт се противопостави на това искане. нТя каза, че германските системи са предназначени за използване на територията на НАТО и всяка употреба извън територията на Алианса ще изисква предварителни дискусии със съюзниците.

"Конкретните решения за конкретни системи са национални решения“, обаче заяви Столтенберг пред репортери в Брюксел.

"Понякога има споразумения с крайни потребители и други неща, така че те трябва да се консултират с други съюзници. Но в крайна сметка то (решението) трябва да бъде взето от националните правителства“, добави генералният секретар.

 

Пейтриът“ се произвежда от американската компания Raytheon.

В отговор на въпрос дали НАТО рискува да стане страна в конфликта, като изпрати противовъздушните системи в Украйна, Столтенберг отбеляза, че съюзниците вече са доставили модерни оръжия на Киев, без да изпращат персонал на НАТО.

"Начинът, по който това е направено, е, че когато има нужда от специалисти, които да управляват тези системи, било то системи за противовъздушна отбрана или други модерни артилерийски системи, украинците преминават обучение в страна от НАТО“, каза той.