От изтеклите документи на Пентагона става ясно, че САЩ са шпионирали украинския президент Володимир Зеленски, съобщава CNN.

Медията е прегледала 53 от изтеклите документи, всички от които са били представен между средата на февруари и началото на март.

Един от тях разкрива, че САЩ са шпионирали Зеленски. "Това не е изненадващо", заявява източник, близък до Зеленски, като допълва, че украинските служители са били дълбоко разочаровани от изтичането на информацията.

Докладът на американското разузнаване разкрива, че в края на февруари Зеленски е "предложил да се нанесат удари по позиции в Ростовска област в Русия“ с помощта на безпилотни летателни апарати, тъй като Украйна не разполага с оръжия с голям обсег, способни да поразят толкова далечни цели. 

Разузнаването би могло да обясни публичните коментари на САЩ за това, че не искат да дадат на Украйна ракетни системи с голям обсег на действие поради опасения, че Киев ще ги използва, за да удари във вътрешността на Русия. Украйна обаче е обещала да не използва предоставени от САЩ оръжия за удари срещу Русия. 

Свързан с тази тема е друг разузнавателен доклад, който посочва, че Китай може да използва украинските удари по цели дълбоко в Русия "като възможност да представи НАТО като агресор" и като повод да "увеличи помощта си за Русия, ако прецени, че атаките са значителни“.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, заяви в своя канал в Telegram, че разпространените документи не са автентични, нямат "нищо общо с истинските планове на Украйна“ и се основават на "голямо количество фалшива информация“, разпространявана от Русия.

Още един документ описвал със забележителни подробности разговор между двама високопоставени южнокорейски служители по националната сигурност, относно опасенията на Съвета за национална сигурност на страната от искането на САЩ за доставка на боеприпаси.

Длъжностните лица се притеснявали, че доставката на боеприпаси, които след това САЩ ще изпратят на Украйна, ще наруши политиката на Южна Корея да не доставя оръжия на воюващи страни. Според документа един от служителите след това е предложил начин за заобикаляне на политиката, без всъщност да я променя – чрез продажба на боеприпаси на Полша.

Документът вече предизвика полемика в Сеул, като южнокорейски служители заявиха пред репортери, че планират да повдигнат въпроса пред Вашингтон.

Официални лица от други страни също планират да повдигнат въпроса пред Вашингтон, но са в очакване на официален коментар от администрацията на Байдън за изтеклите документи.