Офисът на президента на Украйна публикува документ относно гаранциите за сигурност за Украйна, които предполагат създаването на Киевски договор за сигурност, който трябва да обедини Украйна и група държави-гаранти, предава Укринформ.

Отбелязва се, че експертна група, включваща експерти от целия демократичен свят, по-специално бивши премиери, министри, други високопоставени служители, както и учени, ще работи по изготвянето на препоръки.

Според ОП препоръките трябва да предвиждат създаването на Киевски договор за сигурност, съвместен документ за стратегическо партньорство, който ще обедини Украйна и държавите-гаранти.

"Препоръките предполагат многослоен подход към предпазните мерки. Очаква се основната група от съюзници да поеме ясни ангажименти за подкрепа на въоръжените сили на Украйна, докато по-широката група ще предостави невоенни гаранции, изградени около механизми за санкции“, информираха от канцеларията на президента.

В предложените препоръки се отбелязва по-специално:

"-Най-силната гаранция за сигурност на Украйна е нейната способност да се защити срещу агресор в съответствие с член 51 от Устава на ООН. За да направи това, Украйна се нуждае от ресурси за поддържане на мощни въоръжени сили на Украйна, способни да се противопоставят на въоръжените сили и други паравоенни формирования на Руската федерация;

-това изисква дългосрочни стабилни инвестиции във военно-промишлената база на Украйна, мащабен трансфер на оръжия и разузнавателна подкрепа от съюзниците, интензивни тренировъчни мисии и съвместни учения под егидата на Европейския съюз и НАТО;

-гаранциите за сигурност следва да бъдат утвърдителни и ясно формулирани; те ще очертаят поредица от ангажименти, поети от групата гаранти заедно с Украйна. Гаранциите следва да бъдат политически и правно обвързващи въз основа на двустранни споразумения, но консолидирани в документ за съвместно стратегическо партньорство, наречен "Киевски договор за сигурност“;

– договорът ще обедини основната група съюзнически страни и Украйна. Тази група държави-гаранти може да се състои от САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и страните от Северна Европа и Балтийските държави, Централна и Източна Европа;

- пакетът от гаранции съдържа както превантивни мерки от военен, финансов, инфраструктурен, технически, информационен характер за избягване на нова агресия, така и мерки, които трябва да бъдат предприети незабавно в случай на ново посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В допълнение, структурата на Киевския договор за сигурност предполага пълноценен пакет от санкции срещу страната-агресор и може да съдържа допълнителни компоненти, като например споразумения за предоставяне на Украйна на съвременни системи за противовъздушна отбрана / противоракетна отбрана, регионални споразумения за сигурност в Черно море и др.;

- Гаранциите за сигурност не заместват желанието на Украйна да се присъедини към НАТО. Това желание е записано в Конституцията и е суверенно решение на Украйна. Украйна също върви към членство в ЕС. Придобивайки го, тя ще може да се ползва от разпоредбите за взаимна защита. Членството в НАТО и Европейския съюз значително ще подобри сигурността на Украйна в дългосрочен план. Очертаните днес гаранции не подкопават тази цел по никакъв начин, но имат за цел да осигурят на Украйна способността да възпира въоръжено нападение или акт на агресия и в случай на нападение да защитава суверенитета, териториалната цялост и сигурността при всякакви обстоятелства. Обстоятелства“.

"Трябва да се уверим, че лозунгът "Можем да го направим отново“ предизвиква пристъпи на паника и лоши спомени у руснаците. Да отговарят само "Никога повече“. За да направим това, се нуждаем от военна мощ, достатъчно мощна, за да обезсърчи руснаците от желанието за отмъщение. И способна да причини непоправима вреда на агресора, ако това желание се окаже непреодолимо. Гаранциите за сигурност имат за цел да ни помогнат да създадем такава сила“, заяви Андрий Йермак, ръководител на президентската канцелария.

В същото време той подчерта, че споразумението за гаранции за сигурност на Украйна не е заместител на присъединяването към НАТО - то е средство за гарантиране на сигурността до момента на това влизане.

Бившият генерален секретар на НАТО и премиер на Дания Андерс Фог Расмусен отбеляза, че победата на Украйна в тази война е непосредствен приоритет.

"Просто сега украинците показват на фронтовата линия, че с необходимите ресурси могат да победят Русия на бойното поле. Украинците демонстрират воля да се борят и демократичният свят трябва да продължи да им осигурява средства за това. Когато тази война приключи, трябва да гарантираме, че Русия никога повече няма да може да нахлуе в Украйна. Най-добрият начин да направим това е Украйна да има значителна военна сила, способна да устои на всяка бъдеща руска атака“, заяви той.

Изграждането и поддържането на такава сила изисква ангажираността на съюзниците на Украйна в продължение на десетилетия, посочи Расмусен.

"Приемането на тези препоръки ще изпрати мощен сигнал към Владимир Путин. Това ще покаже, че нашият ангажимент към Украйна няма да бъде разклатен, че неговата война е безполезна. Това също би изпратило сигнал до украинския народ, че сме решени да подкрепяме независимостта и суверенитета на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Да го направим правилно означава да поставим нов крайъгълен камък на европейската сигурност. Ако това не бъде направено, това ще означава изостряне на кризата на европейска земя“, убеден е бившият генерален секретар на НАТО.

Както беше съобщено, в Украйна беше създадена Група за международни гаранции за сигурност на Украйна, съпредседателствана от ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак и бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.