Кремъл се опитва да съчетае в съзнанието на руснаците образа на победата на СССР над хитлеристка Германия със сегашната руска инвазия в Украйна, за да убеди населението, че Русия уж е жертва на агресия в тази война и със сигурност ще победи. Много руснаци вярват в тези идеи, пише The New York Times.

Авторите на публикацията отбелязват, че през първата година от пълномащабната война срещу Украйна много руснаци са били шокирани от инвазията и са се чувствали засрамени от нея. Втората година от войната премина за руснаците в страх от втората вълна на мобилизация. Но на фона на някои успехи на фронта и ниската ефективност на западните санкции през третата година от войната Кремъл имаше възможност да "продаде" на руснаците идеята за спечелване на войната.

"Чувстваме, че победата е близо", заяви пред репортерите на изданието 43-годишният Андрей, който пристигна в Москва за честванията на 9 май.

Той е бил сред желаещите да посетят колекция от западни военни превозни средства, пленени на фронта. Всяко превозно средство е било обозначено със знамената на страната производител, за да се засили пропагандният разказ, че Русия воюва срещу целия развит свят - и печели.

"Когато видиш всичко това и всички тези знамена, виждаш, че целият свят доставя оръжия, и разбираш, че се води световна война. Русия е срещу целия свят, както винаги", смята Андрей.

Тази изложба предизвика значително вълнение сред руснаците.

В московския Парк на победата беше открита изложба на над 30 единици военна техника, произведени в Австралия, Австрия, Обединеното кралство, САЩ, Турция, Украйна, Франция, Финландия, Чешката република, Словакия, Швеция и Южна Африка.

Сред пленените "трофеи" са британската бронирана машина Husky TSV, американската бойна машина на пехотата Bradley, шведската бойна машина на пехотата CV90 и френската бронирана машина AMX-10 RC.

Освен оборудването, в изложбата са представени и украински "бойни документи, карти и идеологическа литература".

Паркът на победата е музей на открито, посветен на поражението на нацистка Германия по време на Втората световна война, известна в Русия като Великата отечествена война.