Съдебно жури в Ню Йорк призна бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който планира да се състезава за поста по време на изборите тази есен, за виновен във финансови измами при плащания на порноактриса Сторми Даниелс, съобщава CNN.

Сега Тръмп е изправен пред до четири години затвор. Известно е, че дебатът е продължил близо 12 часа. В резултат на това журито призна Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения.

Какво точно ще бъде наказанието за Тръмп все още не е известно. Обявяването на официалната присъда е насрочено за 11 юли.

Самият бивш президент на САЩ не признава вината си. Той обяви присъдата за "позор" и "нагласен процес".

"Не сме направили нищо лошо. Аз съм много невинен човек", заяви бившият президент, след като излезе от съдебната зала.

За присъдата си той обвинява настоящия президент на САЩ и негов основен опонент на предстоящите избори Джо Байдън.

"Цялата ни страна сега е манипулирана от администрацията на Байдън, за да нарани или навреди на опонент, политически опонент“, подчерта Доналд Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майк Джонсън, вече отговори на решението на журито. Той нарече присъдата на бившия президент Доналд Тръмп "срамен ден в американската история".

"Американският народ приема това като закон и знае, че е грешно - и опасно. Президентът Тръмп с право ще обжалва тази абсурдна присъда - и ще спечели!" – заяви Джонсън.

Случаят Тръмп: в какво е обвинен бившият президент на САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е обвинен във фалшифициране на записи, за да скрие плащането на тайни пари на порнозвездата. Това се случва няколко седмици преди президентските избори през 2016 г., в резултат на които Тръмп оглави Белия дом.

Прокурорите твърдят, че 130 000 долара са били платени на порно актриса, с която Тръмп твърди, че е правил секс десетилетие по-рано, за да се предотврати негативното отразяване на Тръмп в новините.

Известно е, че свидетели по делото са бившият издател на таблоида National Enquirer Дейвид Пекър (той купува негативни истории за Тръмп, за да ги скрие), порно актрисата Сторми Даниелс, както и бившият му адвокат Майкъл Коен, чрез когото е направено плащането на порно звездата.

Самият Коен по-рано се призна за виновен за незаконно финансиране на кампанията на Тръмп и други свързани обвинения.