Американският президент Джо Байдън "заложи" в Конгреса и загуби. Голямата компромисна сделка между демократи и републиканци на стойност 118 милиарда долара, която трябваше да предостави финансова помощ на Украйна и Израел и да разреши мигрантския хаос по южната граница по пътя, се провали. Белият дом сега подготвя нови мерки за защита на границата с Мексико, пише NBC News.

След четири месеца преговори Байдън беше близо до победата, но явно подцени влиянието на съперника си Доналд Тръмп върху републиканците в Конгреса.

След пропадането на двупартийния законопроект за граничната сигурност на САЩ в Сената, Белият дом сега обмисля предприемане на изпълнителни мерки за възпиране на нелегалните мигранти, които влизат в Тексас от Мексико

"Това е план Б. Да не правим нищо не е опция", са заявили неофициално от администрацията на Байдън пред американската медия.

Двупартийната подкрепа за финансова помощ за Украйна и Израел не е изключена, но в края на краищата приемането на Закона за гранична сигурност на САЩ е малко вероятно. В новата ситуация Белият дом иска спешно да предприеме някои конкретни действия, преди броят на незаконните преминавания на границата да се увеличи отново. Никой във Вашингтон не иска да се повтори "коледният сценарий", когато броят на незаконните преминавания на границата достигна рекордно ниво – 10 000 на ден.

Въпреки това изпълнителните действия, които са в процес на разработка и все още не са публикувани, могат да разстроят някои прогресивни демократи в Конгреса. 

Длъжностни лица са заявили, че мерките ще бъдат приветствани от губернаторите и кметовете от партията на Байдън, които вече търсят помощ от федералното правителство, за да се справят с увеличения приток на мигранти.