Двупартийна група американски сенатори е близо до постигане на компромисно споразумение с Белия дом за затягане на мерките за сигурност на границата с Мексико, съобщи CBS News, цитирайки трима души, запознати с подробностите на сделката.

Според тях детайли по споразумението може да станат публични още през следващата седмица. Бъдещият законопроект, както е замислен, ще намали безпрецедентно високото ниво на незаконно преминаване, регистрирано на южната граница на САЩ през последните три години.

Според телевизионния канал споразумението дава право на изпълнителната власт в САЩ да спре процедурата за предоставяне на убежище в случаите, когато потокът от нелегални имигранти достигне пикови нива. 

Нововъведението ще засегне по-специално редица райони в щатите Аризона, Калифорния, Ню Мексико и Тексас, където мигрантите редовно преминават границата и се предават на властите, които от своя страна често ги освобождават.

Междувременно, както отбелязва CBS News, дори и да бъде постигнат компромис, проектоспоразумението ще се сблъска с яростна съпротива в контролираната от републиканците Камара на представителите, чиито членове настояват за по-решителни стъпки за осигуряване на границата. По-рано председателят на Долната камара Майк Джонсън заяви, че проектоспоразумението по този въпрос в сегашния му вид е "обречено на провал".

Разрешаването на кризата на границата с Мексико е крайъгълен камък в контекста на одобрението на допълнителни бюджетни средства, поискани от администрацията на президента Джо Байдън, включително за нуждите на Украйна и Израел. 

Американската администрация изпрати искане до Капитолия преди близо 4 месеца, но то все още не е одобрено. Той включва финансиране за нуждите на Израел и Киев, както и за противодействие на Китай в Азия. Общо Белият дом би искал да получи около 106 милиарда (193.28 милиарда лева) долара за тези нужди.