Премиерът на Полша Матеуш Моравецки омаловажи опасенията, че Републиканската партия ще намали подкрепата на САЩ за Украйна, като заяви, че скептичните гласове в редиците й са част от политическа "игра на покер“ в навечерието на изборите през 2024 г.

Моравецки, силен европейски съюзник на Републиканската партия и чест гост на събития в САЩ, говори пред британския вестник The Financial Times, след като губернаторът на Флорида и вероятен кандидат за президент Рон ДеСантис предизвика вълна от безпокойство с думите си, че Киев не е "жизненоважен национален интерес“ на Америка.

В четвъртък ДеСантис се отказа от някои от коментарите си, настоявайки, че определянето на конфликта в Украйна като "териториален спор“ е било погрешно разбрано. Но думите на губернатора идват заедно с изолационистката позиция на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и редовните атаки срещу Белия дом заради начина, по който се справя с войната в Украйна.

Полският премиер заяви, че срещите с американски сенатори през февруари са го убедили, че републиканците и демократите пеят един и същи "химн“ по отношение на Украйна, Русия и Китай. Моравецки също поддържа солидни отношения с администрацията на Джо Байдън, след като прие президента на САЩ във Варшава миналия месец преди първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

"Поражението на Украйна [би означавало] поражение на Запада и такова поражение би било по-голямо от това във Виетнам“, коментира премиерът на Полша след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Моравецки призна, че първоначално е бил притеснен от забележките на ДеСантис, но отбеляза, че губернаторът на Флорида впоследствие е направил "значителна крачка назад“. "Вярвам, че всичко е казано в контекста на политическата битка, която се подготвя за изборите догодина. Виждам това като част от тази покер игра“, увери Моравецки.

Премиерът добави, че ако Китай се включи по-сериозно в конфликта на страната на Русия, това ще накара САЩ да "увеличат“ подкрепата си за Украйна. Предоставянето от Китай на големи количества оръжия на Русия би било "много опасно“.

Засега Моравецки не вижда доказателства, че Китай оказва значителна подкрепа на военните усилия на Русия, добавяйки, че доставките на резервни части и дронове не са в големи количества. "Много се надявам, че Китай няма да реши да изпрати оръжие на Русия“, допълни той.

Въпреки това изрази негативна нотка относно перспективите пред опита на Пекин да посредничи в мирните преговори в Украйна след дискусии между китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин в Москва миналата седмица.

"Не вярвам, че Китай е добър посредник при тези обстоятелства. Те са твърде много против свободния свят и про-Русия“, отбеляза Моравецки.

Що се отнася до военната подкрепа на Запада за Украйна, полският премиер заяви, че се реализират неща, които преди са били "извън нашето въображение“, включително доставката на произведени в Германия танкове Leopard 2.

Полша и Словакия наскоро заявиха, че ще изпратят съветски изтребители МиГ-29 в Украйна, първите съюзници, предприели тази стъпка. Полша няма да изпрати произведени в Америка F-16 – типът самолет, за който Киев отдавна призовава – тъй като не притежава достатъчен брой самолети, но "силно ще насърчи към стъпката тези страни, които разполагат с повече F16“.

Моравецки подчерта също, че не може да предвиди дали САЩ ще разрешат доставката на тактически системи с голям обсег на Украйна, но добави: "Виждам, че махалото се движи към все повече и повече доверие към Украйна по отношение на използването на съвременни оръжия“.