Експулсирането на настоятеля на Подворието на Руската православна църква (РПЦ) в София архимандрит Васиан и двама негови служители е "неприятелски акт на София“. Това заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в интервю пред "Россия 24“. По думите й е било "невъзможно да се повлияе на решението“.

"Оценяваме това като крайно неприятелски акт“, заяви тя.

Дипломатът обясни, че е било "невъзможно“ да се повлияе на решението на България, тъй като "то е взето много бързо един ден преди български национален празник..., в България никой не работи от вчера“.

"Всичко беше предварително подготвено, всичко беше по решение на министър-председателя или на Министерски Съвет“, отбеляза Митрофанова.

По-рано в Telegram канала на руското посолство в България беше публикувано съобщение, в което се казва, че българските власти "предприемат груби, вопиющи действия за експулсиране от страната настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Свети Николай Мирликийски“. От посолството изразиха възмущение от действията на българската страна и предположиха, че "сегашното ръководство на България си е поставило за задача да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българскиа православни църкви, да озлоби един против друг руския и българския народи“.