38-годишният гражданин на България Тихомир Иванов Иванчев – шестият член на група, обвинена в шпионаж в Обединеното кралство в полза на Русия, се яви пред Уестминстърския съд в Лондон, където му бе повдигнаха обвинения в заговор за събиране на информация, която може да навреди на "сигурността и интересите на държавата“, предава британският телевизионен канал ITV.

На българина от Актън, Западен Лондон, му е отказана гаранция и остава в ареста, допълва медията. Следващото заседание по делото му е насрочено за 15 март.

Иванчев е обвинен, че е част от организирана мрежа за наблюдение на няколко личности и места, за да "помогне на руската държава да извърши враждебна намеса“, гласи решението на съда.

Мъжът бе арестуван на 7 февруари като част от разследване, водено от Командването за борба с тероризма на лондонската полиция. Наказателни дела по случая се водят срещу шестима наши сънародници.

Другите обвиняеми, трима мъже и две жени, които имат адреси в Обединеното кралство, ще бъдат изправени пред съда през октомври по обвинения в заговор за събиране на информация в периода между август 2020 година и февруари 2023 година.

Това са Орлин Русев на 46 години, Бисер Джамбазов на 42 година, Катрин Иванова на 32 година, Иван Стоянов на 32 година и Ваня Габерова на 29 година.

Русев, Джамбазов и Иванова са обвинени и за притежание на фалшиви документи за самоличност.