Шести български гражданин е получил обвинение заговор за извършване на шпионаж в полза на Русия от британското подразделение за специална престъпност и контратероризъм. Това заяви ръководителят на отдела Ник Прайс, цитиран на официалния уебсайт на звеното.

"38-годишният Тихомир Иванчев ще бъде обвинен в сговор за получаване, събиране, записване, публикуване или съобщаване на документи или информация, които биха могли или са били предназначени да бъдат пряко или косвено полезни за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата“, се казва в съобщението.

Той ще се яви пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон в сряда.

"На 21 септември 2023 г. Орлин Русев, 46 г., Бизер Джамбазов, 42 г., Катрин Иванова, 32 г., Иван Стоянов, 32 г., и Ваня Габерова, 29 г., бяха обвинени в заговор за събиране на информация, предназначена пряко или косвено да бъде полезна на враг за цел, която накърнява безопасността и интересите на държавата между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

"Обвиненията следват разследване от командването за борба с тероризма на столичната полиция. Наказателните производства срещу шестимата лица са активни и всеки има право на справедлив процес. Изключително важно е да няма докладване, коментар или споделяне на информация онлайн, което би могло по някакъв начин да навреди на това производство. Функцията на CPS не е да решава дали дадено лице е виновно за престъпление, а да прави справедливи, независими и обективни оценки дали е подходящо да се повдигнат обвинения, които да бъдат разгледани от наказателен съд“, се добавя още в изявлението на Ник Прайс.