Изненадан съм, че това, което очакваме да се каже днес на пресконференция, е изтекло вече в една медия. Това е актуална тема за Русия. Въпросът е какво ще направи българското правосъдие. Това заяви журналистът Чавдар Стефанов в ефира на bTV.

"Използвали са масива, с който разполагат – достъп до данни, за да предават на един от изгонените руски дипломати информация, която е чувствителна. Ако говорим за провали в спецслужбите, през 90-те години на миналия век у нас нямаше като че ли руско разузнаване, освен хора, които са завършили там или проявяват идейни чувства. Сега няма идеи, има финансови интереси", почерта той.

Според него са предавали информация на един от двамата изгонени наскоро руски дипломати: "Руското посолство е като възглавница за бухане. Може би има няколко организации, които работят за руското разузнаване с обществена и политическа информация в отделни райони от интерес за Русия като Варна, Пловдив."

"Русия трябва да си вземе камъните от съветските паметници в България и да си ги прибере при нея, каза посланичката у нас", припомни той.

"У нас също има руски имигранти. Не може руската страна и Владимир Путин да не се възползват от тези хора, за да има агенти за влияние", каза още Стефанов.