През цялото време СГП е била в контакт с ДАНС и с ГДБОП. Това каза софийският градски прокурор Илияна Кирилова на брифинг пред журналисти по повод обвинения в шпионаж служител на ГДБОП, предаде репортер на "Фокус".

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев заяви, че в момента един служител на ГДБОП е привлечен към отговорност. Досъдебното производство е започнало миналата година. Служителят на ГДБОП е в дирекция "Международно сътрудничество и проекти." Обвиненият е давал информация на служби към Руската Федерация. Представял е данни от партньорски структури, извършени са обиски и са иззети документи. Всички действия по делото са извършени след позволението на СГС. Тактиката на разследване е предполагала сътрудничество между МВР, ГДБОП и ДАНС. Обвиненият е задържан за 72 часа и предстои да се гледа мярката му за неотклонение.

Зам.-председателят на ДАНС Петър Петров беше категоричен, че работата по случая е стартирала от българска страна, а не по сигнал на чужди служби. Служител на ДАНС е засечен в директен контакт с обвинения служител на ГДБОП. Предстои да се разследва дали и той ще бъде обвинен. В момента достъпът му до информация е ограничен. "Не сме допуснали дискредитиране сигурността на България", посочи Петров. "Не мога да коментирам дали трябва да има реформи в ДАНС. Това е политически въпрос", допълни зам.-председателят на ДАНС.

Явор Серафимов, директор на ГДБОП, каза че обвиненият е на 57-години, дългогодишен служител в МВР е от 1993 г. Служителят е бил и на мисии, през 2001-2002 в Косово. "Оказахме сътрудничество на другите служби. Това е стъпка към прочистване. Не толерираме такъв тип служители. Служителят е експерт в сектор, в които служителите не се занимава с оперативни разработки, но имат достъп до данни, свързани с обмен на информация между България и други държави. "Всичко, до което е имал достъп е подробно описано." Серафимов посочи, че служителите минават през множество проверки и школи, но навсякъде има такива, които са изкушени от различни облаги.

Наблюдаващият прокурор каза, че информацията на служителя е достигнала до руските разузнавателни служби. За предаването й са използвани различни способи.

Обвиненият служител е бил награждаван неколкократно. По време на службата си има и дисциплинарни наказания и порицание. "Бил е награждаван и наказван", посочи Явор Серафимов. На сегашната си длъжност е от 2017 г.