Президентът на Молдова Мая Санду одобри резолюцията на парламента за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Тя съобщи това в сряда на страницата си във Facebook, предават местните медии.

"Днес обнародвах закон, потвърждаващ историческата и неопровержима истина: държавният език на Молдова е румънският. Искам румънският език да обедини всички нас, които живеем тук и обичаме тази земя“, отбеляза Санду.

Тя изрази увереност, че това решение ще обедини молдовското общество. "Тези, които десетилетия наред ни казваха, че ние, гражданите на Република Молдова, говорим молдовски език, а не румънски, преследваха само едно – да ни разделят. <...> Убеден съм, че румънският език може и трябва да се превърне в катализатор за консолидация на нашето общество“, заключи президентът.

Решението на парламента за преименуването на езика, прието с гласовете на Партията за действие и солидарност, предизвика разгорещени дебати и протести в Кишинев. Депутатите от опозиционния Блок на комунистите и социалистите отказаха да участват в разглеждането на този документ, като подчертаха, че инициативата противоречи на конституцията, в която езикът се нарича молдовски. Съдейки по социологическите проучвания, молдовският също се счита за държавен език от мнозинството от населението на страната.

По-рано опозицията обяви планове да оспори това решение в Конституционния съд на Молдова. На свой ред властите цитираха като оправдание решението на тази инстанция, която през 2013 г. обяви румънския за официален език, позовавайки се на "разпространеността“ на текста от Декларацията за независимост на Молдова, в който се споменава румънският език, над основният закон. Този документ е одобрен от парламента през 1991 г., според авторите на декларацията е изготвен с помощта на дипломати от съседна Румъния. В същото време не бяха направени съответните промени в основния закон и проблемът с името на езика, говорен от гражданите, остава една от причините за напрежение в обществото.