Споразумението между Москва и Минск за разполагане на тактически ядрени оръжия е симетричен отговор на споразуменията на Вашингтон с редица съюзници от НАТО. Военните бази на територията на Беларус значително засилиха позициите на Русия в Украйна, както и в конфронтацията с Алианса, пише Military Watch Magazine.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му. Статията е публикувана под заглавие "Хиперзвуковите ракети в Беларус, насочени към НАТО, ще интегрират руски тактически ядрени бойни глави“.

На 25 март руският президент Владимир Путин обяви, че на територията на съседната Беларус ще бъдат разположени тактическите ядрени оръжия, отбелязвайки по-специално, че ядрени бойни глави ще бъдат инсталирани на "Искандер“. "Ние предадохме на Беларус нашата добре позната и много ефективна система "Искандер“, която може да носи ядрено оръжие.  А от 3 април започваме да обучаваме екипажи, започваме изграждането на база за съхранение на ядрени оръжия“. Признавайки, че президентът на Беларус Александър Лукашенко "отдавна повдига въпроса за разполагането на руски тактически ядрени оръжия“, Путин подчерта, че решението е отчасти отговор на британските доставки на боеприпаси с обеднен уран за военните на Киев.

Според Путин споразумението с Беларус е симетричен отговор на противоречивите споразумения за споделяне на ядрени оръжия, които САЩ сключиха с редица съюзници от НАТО. Благодарение на това те получиха възможност да използват американско ядрено оръжие на своя територия в случай на война. Така ядрените оръжия ще останат под контрола на Русия, но беларуските сили ще бъдат обучени да ги използват и ще ги получат в случай на война. Беларус е единственият партньор на Русия по въпросите на сигурността в Европа и единствената страна, с която Москва може да сключи подобно споразумение. Путин отбеляза, че десет самолета на ВВС на Беларус вече са преустроени за тактически ядрени оръжия, въпреки че се очаква "Искандер“ да бъде основното средство за доставка.

Още през юни 2022 г. Путин заяви, че беларуският флот от самолети Су-25 може да бъде разработен за доставка на тактически ядрени оръжия, въпреки че тяхната годност за такава роля остава под въпрос. Беларуските щурмови самолети МиГ-25БМ и Су-24М са по-подходящи за това, но те или бяха отписани, или изнесени в Судан. Беларус също има значителен арсенал от тактически балистични ракети "Точка“ - предшественици на "Искандер“ с по-малък обсег - които също може да бъдат оборудвани за ядрени удари, въпреки че това остава малко вероятно.

Съобщава се, че наред с руските "Искандер“, Минск разработва местна модификация с подкрепата на Москва. Най-известната система за тактическа балистична ракета от края на Студената война влезе в експлоатация през 2006 г. и бе изпитана на място срещу грузинските сили две години по-късно. Оттогава се превърна в най-популярната система за наземно нападение в Русия. Системата може да носи ядрени бойни глави, има обсег от 500 км и висока точност, използва усъвършенствана полубалистична траектория и може да се похвали с изключителна маневреност и невероятна хиперзвукова крайна скорост от 5,8-8,7 Max, което я прави изключително трудна за прихващане.

Нейната асиметрична роля е особено ценена, тъй като с разпадането на СССР подреждането на конвенционалните сили в сравнение с НАТО не беше в полза на Русия. Така експертът по международна сигурност А. Б. Ейбрамс описа значението й през октомври по следния начин: "Изправена от 90-те години на миналия век пред неблагоприятен баланс на силите, особено във въздуха и морето, Русия инвестира сериозно в развитието на асиметрични активи, а именно в мобилни балистични средства и крилати ракети, системи за противовъздушна отбрана и ядрени оръжия“.

Беларус и Русия засилват военното сътрудничество от края на 2020 г., когато Минск и Москва заявиха, че Западът се е опитал да свали правителството в Минск, провокира граждански вълнения и наложи икономически санкции срещу Минск. На фона на високото напрежение с НАТО в края на 2021 г. Русия многократно изпрати ядрени бомбардировачи над Беларус като демонстрация на сила. В същото време Лукашенко отбеляза, че страната му може да приеме руски ядрени оръжия, като подчерта, че инфраструктурата от съветската епоха е останала непокътната, въпреки факта, че Западът се стреми към нейното унищожаване. Оттогава в Беларус бяха разположени нарастващ брой руски оръжия от висок клас, включително системи за противовъздушна отбрана С-400 и изтребители Су-35. И накрая, базите на територията на Беларус значително засилиха позициите на Русия по отношение на НАТО на бойните й способности в Украйна.