Посещението на американската делегация в Тайван противоречи на принципа "единен Китай“, а също така е нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Китай. Това съобщи в понеделник на редовен брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин, цитиран от ТАСС.

"Това е грубо нарушение на принципа "единен Китай“ и разпоредбите на съвместните китайско-американски комюникета, суверенитета и териториалната цялост на КНР. Също така изпраща грешен сигнал към сепаратистките сили в Тайван“, заяви дипломатът.

"Осъществяването на национално обединение е обща воля на китайския народ и историческа тенденция, която не може да бъде спряна“, добави той и призовава Съединените щати да се придържат към принципа "единен Китай“, за да предотвратят "нанасянето на още по-голяма вреда на китайско-американските отношения“.

Китай ще предприеме решителни и ефективни мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост, подчерта Ван Венбин. Малцината американски политици, които надценяват силата си, опитвайки се да се присъединят към сепаратистките сили, подкрепящи независимостта на Тайван, и се противопоставят на принципа "единен Китай“, определено ще се провалят, обобщи дипломатът.

Делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенатор Ед Марки, пристигна в Тайван в неделя вечерта за двудневно посещение. Тя също така включва конгресмените Джон Гараменди, Алън Ловентал, Дон Байър и Амата Радеваген.

Напрежението в района на Тайванския пролив рязко ескалира, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, пътува до Тайпе на 2-3 август. Китайските въоръжени сили отговориха с провеждането на мащабни военни маневри с ракетни стрелби в шест района на акваторията около острова.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдана, водени от Чан Кайши (1887-1975), бягат, след като са победени в Китайската гражданска война. Оттогава островът е запазил името, знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Официален Пекин смята Тайван за една от провинциите на КНР.

Превод и редакция: Иван Христов