Лидерите на ЕС оставиха без отговор безброй въпроси в петък, когато приключиха срещата на върха в Прага, като отложиха окончателните решения за борба с високите цени на енергията за следващи срещи, отбелязва Politico.

Срещата в петък, която продължи много по-дълго от предвиденото, отразявайки дълбоките разногласия между страните относно това как най-добре да се намалят разходите за енергия, не постигна конкретен напредък по редица предложения, включително спорния таван на цените на газа.

Макар че технически срещата на върха беше неофициална - което означава, че лидерите можеха да сключват само принципни споразумения - продължаващите разногласия в областта на енергетиката подчертаха мащаба на предизвикателството, пред което са изправени европейските лидери. И тъй като Русия само ескалира войната в Украйна, факторите, които водят до повишаване на цените, не дават признаци на отслабване.

"Съществува обща воля за общ подход", каза Шарл Мишел. "Нуждаем се от солидно сътрудничество в рамките на ЕС."

Въпреки това никой не може да постигне съгласие по въпроса какъв трябва да бъде този "общ подход".

Патовата ситуация поставя в центъра на вниманието официалната среща на върха на лидерите на ЕС на 20 и 21 октомври. Европейската комисия потвърди, че ще представи още предложения преди срещата, което кара държавите членки да се борят за влияние.

Някои държави искат да възстановяват на хората плащанията за газ над определена цена. Други искат просто да ограничат цената, която държавите от ЕС могат да плащат за закупуване на газ. Други пък се стремят към комбинация от тези идеи.

Също така се обсъждаше интензивно дали да се увеличи общият дълг на ЕС, за да се покрият спираловидно нарастващите разходи на хората за енергия. Но германският канцлер Олаф Шолц отхвърли тази идея, като настоя, че предишните средства на ЕС за възстановяване от пандемията все още могат да бъдат пренасочени.

Отказът на Шолц вероятно ще подразни онези, които вече са разочаровани от решението на Берлин да разкрие фонд от 200 млрд. евро за субсидиране на нарастващите сметки за енергия. Някои страни от ЕС недоволстват, че този ход е слабо прикрита държавна помощ, която дестабилизира единния пазар на блока и оставя по-бедните страни на студено.