Операторът на украинската газотранспортна система (ОГТСУ) предложи да се създаде гарантиран капацитет за работа на Трансбалканския газопровод в реверсивен режим, за да се комбинират газовите пазари на Южна Европа с пазарите на Източна и Централна Европа. Това ще задоволи търсенето в Централна и Източна Европа и ще даде възможност за съхранение на синьо гориво в украински хранилища, пише УНИАН, като се позовава на пресслужбата на ОГТСУ.

"Оценката на пазарното търсене, извършена съвместно от операторите на газотранспортни системи на Украйна, Румъния и Молдова, показа необходимостта от 20 милиона кубични метра за транспортиране по Трансбалканския маршрут до украинските подземни газови хранилища. коридорът може да задоволи търсенето на клиенти, които планират да транспортират газ от балканската посока към потребителите в Източна и Централна Европа, както и да предостави възможност за съхранение на газ в украинските подземни газови хранилища“, отбеляза генералният директор на ОГТСЪ Дмитрий Липа по време на среща в София с оператори на газови мрежи в България, Гърция, Словакия, Румъния и Унгария.

Той обърна внимание на необходимостта от разширяване на капацитета на българската и румънската газопреносни системи, тъй като пропускателната способност на българската ГТС е критичната точка за осигуряване на допълнителен поток.

Благодарение на съществуващата инфраструктура Трансбалканският газопровод вече работи частично на реверс: през 2023 г. по този маршрут са изпомпвани повече от 0,5 милиарда кубически метра природен газ.

Трансбалканският газопровод е газопровод, който минава през Украйна, Молдова, Румъния, България и Турция. След разпадането на СССР газопроводът се използва за доставка на газ от Русия за Турция и други страни в региона.

През юни 2023 г. беше съобщено, че тъй като Европа бързо запълва наличните си газови хранилища, страните търсят все повече и повече капацитет преди зимата.

Фактът, че европейските компании изпомпват газ в украинските хранилища, стана известен през август. Както съобщи тогава пресслужбата на НАК "Нафтогаз на Украйна", чуждестранните търговци могат да съхраняват своето синьо гориво в Украйна без митническо освобождаване в продължение на 3 години и свободно да го реекспортират в газови хранилища в други страни.