Налице са опити за замяна на идеите за единство и мултикултурализъм с дезинтеграция на обществата, а езикът на омразата се използва понякога и на институционално ниво. Това подчерта Илхам Кючюк от Групата "Обнови Европа“/ ДПС в специлано видеобръщение към участниците в в Международната конференция STOP HATE SPEECH ("Да спрем езика на омразата“), организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация, като определи провеждането й като "много навременно“, предаде специалният пратеник на ИА "Фокус“ Иван Христов.

"Тази тревожна тенденция е от общоевропейско значение, защото ЕС е основан върху провокираните от омраза жестокости от Втората световна война, изграждайки ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава и правата на човека, включително правата на малцинствата“, обясни Кючюк.

По думите му "е въпрос на разбиране за ерозивния характер на това явление от страна на гражданите и е въпрос на ангажиране на националните органи“.

"Оценявам високо декларираната готовност на Прокуратурата на България да се противопостави и противодейства активно на разпространяването на антисемитски нагласи и реч на омразата“, допълни политикът.

"Уважаема аудитория, предотвратяването и борбата с езика и престъпленията от омраза, основани на етническа и религиозна нетърпимост е жизнено важно за нашите демократични общества. Защото историята ясно показва, че престъпленията от омраза не са престъпления срещу отделна личност, а опасност за нашия европейски начин на живот“, заключи Кючюк.