Речта на омразата не е просто заплаха срещу отделните индивиди, тя е заплаха за функционирането на нашето европейско общество. Това подчерта председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер в специално видеообръщение към участниците в Международната конференция STOP HATE SPEECH ("Да спрем езика на омразата“), организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация, предаде специалният пратеник на ИА "Фокус“ Иван Христов.

Вебер припомни за действията, приети на ниво Европейски съюз в борба срещу речта на омразата. "През юни 2017 г. Европейският парламент прие резолюция относно борбата срещу антисемитизма. В текста се подчертава необходимостта от предоставяне на целево обучение на правоприлагащите органи за борба с престъпленията от омраза и дискриминацията. ЕП също така призова за създаването на специални звена за борба с омразата в полицейските сили там, където такива не съществуват. През 2019 г. ние – групата на ЕНП – по време на европейските избори призовахме за европейски план за борба с антисемитизма. Чрез европейския комисар – зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, и чрез приемането на Европейската стратегия за борба с антисемитизма, ЕНП изпълнява обещанието си“, подчерта германският политик.

Вебер припомни, че последната резолюция на ЕП от май т.г. посочи, че престъпленията от омраза на религиозна основа остават недостатъчно докладвани и преследвани. Документът също така призовава за създаването на всеобхватни системи за събиране на данни за престъпления от омраза и други дискриминационни действия срещу убеждения или религиозни общности. "Важно е обаче не само правоохранителните органи, а и обществото да участва в борбата срещу езика на омразата, особено на фона на развитието на технологиите и социалните медии“, подчерта председателят на ЕНП.

Според Вебер пручването на децата към толерантност към различните е правилната формула за противодействие на нарастващия брой престъпленията от омраза в ЕС. "Трябва да поощряваме взаимното уважение и разбиране в нашите общества“, призова политикът.

"Борбата с насилието включва и приемането на по-строги закони“, изрази увереност той.

В заключение Вебер увери, че "на европейско ниво са предприети и продължават да се предприемат много стъпки за борба с езика на омразата и за ограничаване на въздействието му върху нашите общества“.

"В крайна сметка от всички нас зависи да постигнем положителния резултат, който търсим“, завърши обръщението си Вебер.