Главният прокурор Иван Гешев закри Международната конференция "Да спрем езика на омразата“ (STOP HATE SPEECH) с призив за продължаване на дебата за справяне с проблема с разпространението на говор на омраза, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус“ Иван Христов.

Гешев определи двудневното събитие, което се проведе в столичния хотел "Балкан“, като "прозорец на възможности“. По думите му "зависи от всички нас дали ще минем през него, дали ще използваме тази възможност, за да постигнем по-добро общество“.

Главният прокурор благодари на участниците в конференцията - първата по рода си в България, за участието и подчерта, че на събитието са присъствали хора, които могат да променят ситуацията. "За мен това не беше поредната конференция, тя беше много различна“, заключи Гешев.

В събитието участваха главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, както и граждански активисти. Основната цел на конференцията бе да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискраминационни прояви, както и към подбуждане и извършване на престъпления от омраза.

С приветствие към участниците по-рано се обърнаха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова; служебният министър на правосъдието Крум Зарков; главният прокурор Иван Гешев; както и равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация.

По покана на Гешев в Международната конференция участваха главните прокурори на Румъния, Литва, Словения, заместник главните прокурори на Сърбия, Албания, ръководителят на прокуратурата на Одеска област - Украйна, върховни прокурори от Словакия, Чешката република, Германия, Латвия и Естония, представители на Евроджъст и Съвета на Европа.

Гости на събитието бяха също епископ Поликарп, викарий на негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, главният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София пристигна и главният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

В рамките на двудневната конференция в дискусиите се включиха представители на Българския хелзински комитет, Фондация "Билитис“, активисти за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе“, представители на академичната общност и изпълнителната власт.