Директорът на Европейската еврейска асоциация Александър Бенджамин заяви, че Нидерландия става все по-нетолерантна и че преди Хага да сочи с пръст другите, първо трябва да "подреди собствената си къща“.

Той бе модератор на един от панелите на Международната конференция STOP HATE SPEECH ("Да спрем езика на омразата“, организирана от Прокуратурата на Република България съвместно с Европейската еврейска асоциация и бе така любезен да отговори на въпросите на специалния пратеник на Агенция "Фокус“ Иван Христов след форума. На база личните му впечатления след посещението у нас, Бенджамин подчерта, че българският модел на толерантност е нещо, за което си заслужава да се борим.

 

Здравейте, г-н Бенджамин. Първо бих искал да ви помоля за няколко думи относно Международната конференция срещу речта на омразата, която се проведе през последните два дни в София. Кое е важното, новото, което можем да извлечем от нея?

Тази конференция е уникална. Досега това не се е случвало в  Европа.Обикновено се провеждат отделни срещи между юристи и между духовни лица. Но да се съберат толкова много големи правни мислители с големи религиозни мислители, за да обсъдят проблемите с речта на омразата – това е много важно. Така че само мога да поздравя Главния прокурор Иван Гешев за организирането на тази конференция. Мога да кажа още, че ние, като Европейска еврейска организация, искаме да "изнесем“ това и да направим голям паневропейски форум, вероятно в Брюксел, или друга европейска столица, където можем да съберем още повече главни прокурори и религиозни лидери и да видим какво можем да направим срещу речта на омразата.

През ноември, заедно с Главния прокурор Иван Гешев и равин Менахем Марголин посетихте Аушвиц. Какво означава Аушвиц за еврейския народ, как се стигна до създаването на този лагер на смъртта – който може да се смята за еманация на омразата?

Посетихме Аушвиц през ноември. Защо през ноември? Защото точно през ноември беше годишнината от Кристалната нощ. Тогава бяха изпочупени прозорци и витрини. За по-малко от две години се стига от чупене на прозорци до масови убийства – в индустриални комплекси, газови камери... Точно това показва колко бързо може да се "движи“ омразата. Колко бързо, след като са поставени и заздравени основите на речта на омразата, подбудените от омраза думи и действия могат да се превърнат в убийства. Питате ме какво е за нас Аушвиц. Това е последната спирка на влака. Буквално. Ако сте били в Аушвиц, ще знаете, че там минава влак и точно до края на коловоза се намират газовите камери. Веднага след слизането им от влака, те са изпращани в газовите камери, където те са изгаряни. Трябва да сме внимателни. Трябва да сме много внимателни. Ето къде завършва речта на омразата.

Ако мога да изляза малко от темата на въпроса и да засегна Световното първенство. По време на конференцията се срещнах с различни хора от различни страни. Говорим си за футбол. Всеки подкрепя различен отбор, има закачки, има патриотизъм... но безобиден.  Забавно е, това е безобиден патриотизъм. Хората носят забавни вратовръзки, или други артикули. Когато се отбележи гол, хората се радват. Но пътят от патриотизма до национализма е много кратък. А национализмът е много шовинистичен, ексклузивен е, а не като футбола,  който събира. В него всичко опира до това каква кръв тече във вените ти. Той изключва другите хора и кара индивида да каже – "аз съм националист и не приемам други“. Точно в тази фаза сме в момента в Европа. Именно на такива мисли ме навежда провеждащото се Световно първенство. Там виждаме нещо, което беше нормално, а вече не е толкова. Напоследък виждаме все повече от национализма, който води до реч на омразата, разделение, който води до разговорите, които водим на тази конференция.

Когато пристигнах в България и отворих прозореца на хотела ("Балкан“), погледнах надясно и видях православен храм. Вдясно от него имаше джамия, отсреща – католически храм, а съвсем скоро разбрах, че не съм никак далеч от синагога.  Веднага осъзнах, че България е инклузивна страна. В това се крие голяма сила. Но говорейки с колегите си тук и с Главния прокурор разбрах, че започват да се появяват все повече проблеми с национализма.

Една от големите гордости на България е, че по време на Втората световна война, въпреки че е съюзник на Нацистка Германия, спасява евреите си. Помни ли се това от еврейския народ?

Цяла Европа има "мръсна история“ и България в никакъв случай не е сама в това (че е съюзник на Адолф Хитлер). Но уникалното при България е, че, за разлика от страни, като Латвия, Хърватия, Украйна, фашизмът тук не е антисемитски. Това е много необикновено. Тук евреи не са преследвани, избивани, гонени... Това е много хубаво нещо. Но и това, че България не е депортирала евреите, не й дава карта "за безплатно излизане от затвора“. Това трябва да е стандарт за нормалност.

Според Вашето мнение, в момента има ли конкретна страна, която има проблеми с антисемитизма? Която може да бъде посочена като лош пример?

Всъщност една от страните, които е много интересна в това отношение, е Нидерландия. Много хора, когато си мислят за тази страна, си представят неща като червените фенери и легалната марихуана. Знае се, че това е страна със силни демократически традиции и отворено, толерантно общество. Но това се променя.  Ако поговорите с местните равини и студентите-евреи в университетите, те ще ви кажат, че Нидерландия се променя и става все по-малко толерантна. Там намират все по-голяма почва антисемитизмът, антиционизмът. Това е страна, която трябва да се наблюдава.

Това, което ме озадачава, е, че страни, които смятаме за по-развити, западни, са готови твърде бързо да посочат с пръст другите. Точно като случая от последните дни с България. Думите на нидерландския премиер, че българската граница може да бъде мината с подкуп от 50 евро и затова не може да влезе в Шенген. Мисля, че преди някой в Западна Европа да започне да учи страните от Източна и Централна Европа как да правят нещата, трябва да подредят нещата в собствената си къща. И това важи също за Франция.

По-рано казахте, че дори и да има опити за създаване на междуетническо напрежение в България, вие сте обединени по този въпрос и това няма как да се случи. Мисля, че това е нещо, което си струва да се защитава. След всичките години, през които България е била под окупация, сега вие имате нещо, което си струва да се защитава.

За разлика от това, в Западна Европа вече не се усеща решимостта да се защитават западно-либералните ценности. Именно заради това се надига национализмът.

Според Вас, кой е най-добрият начин да се борим с речта на омразата, проявленията на омразата, престъпленията от омраза?

Да живеем различно. Както заяви равин Менахем Марголин в рамките на речта си, най-добрият начин е просто да продължим да правим, каквото правим.... Нека поясня. Всички говорят за мълчаливото мнозинство. За мълчаливото мнозинство, което ще се надигне и ще събори елитите. Но според моя опит, мълчаливото мнозинство са добрите хора, които просто искат спокойно да продължат да се занимават с ежедневните си дейности. Те не се интересуват от омраза. Те излизат на всеки четири години и гласуват според разбиранията си. Именно те ще държат националистите, ксенофобите и популистите далеч от властта.  Не винаги се случва така, но... именно това са хората, от които зависи всичко. Трябва да гарантираме, че това огромно множество ще продължи да остане солидно и ще продължи да подкрепя основните принципи. Мисля, че ако успеем да направим това, ще спрем речта на омразата. Но трябва да продължим да говорим за това. Защото ако спрем,  другата страна ще усети, че има жизнено пространство за растеж.

 

Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация, организира Международна конференция на тема STOP HATE SPEECH, която се проведе в хотел "Балкан“ в София.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него взеха участие главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти. Основната цел на конференцията бе да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза

Международната конференция бе открита и се проведе под патронажа на Главния прокурор на Република България Иван Гешев. С приветствие към участниците се обърнаха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, равин Менахем Марголин, праедседател на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на съдебната власт.

С видеопослания към участниците във форума се включиха Манфред Вебер - председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Илхан Кючук, европейски депутат от Групата "Обнови Европа“ в ЕП и съпредседател на Европейските либерали, Адриан Васкес Лазара  - председател на Комисията по правни въпроси в ЕП.