Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу обяви намерението на страната да засили ударите срещу Украйна, за да наруши логистиката на военните на Киев. Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) прогнозира, че руските сили вероятно ще засилят ударите с дронове и ракети през следващите седмици, за да нанесат максимални щети на украинската инфраструктура и отбранителна промишлена база, преди страната да получи нов пакет помощ от САЩ, се казва в доклад на анализаторите, цитиран от изданието "Украинска правда“.

Военни анализатори предполагат, че фокусът на Шойгу върху атаките срещу украинската логистика показва, че силите на Москва може да променят комбинацията от цели, за да атакуват украинската транспортна инфраструктура и военни складове.

Руските сили вероятно ще засилят текущите настъпателни операции през следващите седмици, за да използват логистичните ограничения на украинските войски преди пристигането на помощ от САЩ.

Фокусът на Шойгу върху руските настъпателни операции близо до Часов Яр, западно от Авдиеевка и западно и югозападно от град Донецк допълнително показва, че силите на Москва вероятно ще засилят офанзивата си в тези райони.

Руските войски нанесоха тежки удари по украинската транспортна инфраструктура в района на Днепропетровск на 19 април и може да възнамеряват да повторят и разширят тези удари през следващите седмици, за да прекъснат украинските наземни комуникационни линии.

Руските военни командири може да се надяват, че координираните усилия ще ограничат способността на Украйна да разпредели достатъчно жива сила и логистика по критичните сектори на фронта.