Руският президент Владимир Путин поздрави православните християни за Великден и отбеляза, че "духовенството винаги е оставало с народа - както и сега, пред лицето на предизвикателствата". Поздравлението на руския президент е публикувано на сайта на Кремъл.

"Духовните пастири винаги са били с народа и днес, изправени пред сериозни предизвикателства, християнските религиозни организации оказват ефективна, безкористна помощ на нуждаещите се от подкрепа и внимание", подчертава руският президент. Путин също така отбелязва "творческата, плодотворна работа на Руската православна църква и другите християнски деноминации" за запазване на историческото, културно и духовно наследство на Русия.

Президентът на Русия обръща внимание на "укрепването на институцията на семейството, възпитанието на младите хора, установяването в обществото на такива трайни ценности и морални насоки като грижата за ближния, милосърдието и състраданието, с които руските християни живеят".

Руският президент отправя и поздравление до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което изразява благодарност към духовника за неговото "подвижническо служение и усилия за укрепване на Отечеството".

Православните християни празнуват Възкресение Христово на 5 май тази година. Руският президент Владимир Путин, по установена традиция, присъства на Великденската служба през нощта в катедралата "Христос Спасител", посочват руските медии.