Германия и Франция подкрепят идеята за включване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) в списъка на Европейския съюз за терористични организации, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с дискусиите по въпроса.

По данни на редакцията Берлин и Париж са подкрепили включването на елитните ирански части в списъка на терористичните организации на неотдавнашна среща на външните министри на страните-членки на ЕС. Очаква се до три седмици правната служба на ЕС да изготви становище за законосъобразността на мярката. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел потвърди, че "много страни-членки подкрепят това предложение". В същото време източниците на вестника добавят, че Франция е по-заинтересована да признае за терористична не цялата КГИР, а само някои от нейните регионални подразделения.

Включването на КГИР в този списък вероятно ще направи невъзможно подновяването на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. "Ако иранският режим е толкова лош, тогава трябва да се опитаме да избегнем попадането на ядрена бомба в ръцете на такъв режим. И не знам друг начин, освен СВПД да проработи“.

В същото време на 23 януари външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че за да класифицира корпуса като терористична организация, ЕС "има нужда от съдебно решение от една от страните от ЕС, че членовете му са терористи, че са извършили терористична нападение в една от страните от Общността“.

На 18 януари евродепутатите с мнозинство гласове одобриха резолюция, призоваваща ръководството на ЕС да признае КГИР за терористична организация. Документът има препоръчителен характер. В отговор иранският президент Ебрахим Раиси предупреди, че "тази стъпка противоречи на международното право и Хартата на ООН“. Според него "Западът предприе такава стъпка след неуспешни опити да удари единството на иранския народ".