Срещу танкер гръцка собственост, плавал във водите на Персийския залив, са произведени изстрели "при взаимодействие със силите за сигурност на неуточнена страна“, предава Reuters, като се позовавана на британските органи. Агенцията подчертава, че инцидентът е последен от дълга поредица конфискации или атаки срещу търговски кораби в района от 2019 година насам.

Корабът и неговият екипаж са в безопасност след инцидента във водите между Иран и Оман край бреговете на град Мускат, уточняват от Морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO), част от Кралския флот.

UKMTO описа инцидента като "взаимодействие с национални морски сили“, без да уточнява на коя държава принадлежат те.

Компанията за морска сигурност Ambrey съобщи, че корабът е петролен танкер, плаващ под флага на Бахамите, но е гръцка собственост и се управлява от САЩ.

Данните на Refintiv за проследяване на кораби показват, че Richmond Voyager, много голям превозвач на суров петрол, управляван от Chevron, съответства на позицията и описанието, предоставени от UKMTO и Ambrey. Преди това е акостирал в Рас Танура в източната част на Саудитска Арабия.

Корабът се е насочил от Обединените арабски емирства към Сингапур и сега продължава пътуването си в териториалните води на Оман. Той е увеличил скоростта и е променил курса си в отговор на инцидента, допълниха от Ambrey.