На 2 февруари Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу ключова мрежа от доставчици на материали и технологии за програмите на Иран за балистични ракети и безпилотни самолети, включително серията "Шахед".

Санкциите на САЩ са насочени срещу четири юридически лица от Иран и Хонконг, които са се занимавали с нелегални доставки на санкционирани ирански лица.

Една от компаниите, базираната в Хонконг FY International Trading, изпълни поръчка за доставка на двигатели за дронове и карбуратори западно производство. А Duling Technology от там допринесе за закупуването на матрични превключватели и турбинни двигатели за UAV.

В списъка със санкции се споменава и Hong Kong China Oil and Petroleum Company, която е продала ирански стоки на стойност стотици милиони долари в интерес на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, по-специално на Китай.

"Продължаващото разпространение на модерни конвенционални оръжия от Иран, включително дронове и ракети, насочени срещу американски войници, остава критична заплаха за стабилността в региона", коментира заместник-министърът на финансите на САЩ Брайън Нелсън.

Съединените щати вече многократно са налагали санкции срещу лица, които допринасят за военните програми на Иран.

Само ден преди това САЩ обявиха санкции срещу финансова мрежа, работила за Иран и ливанската проиранска въоръжена групировка "Хизбула".