Федералната прокуратура в Ню Йорк е повдигнала обвинителен акт срещу един от ръководителите на японската мафия Якудза Такеши Ебисава за предполагаем опит за продажба на ядрен материал, който е трябвало да бъде прехвърлен на Иран, предава ВВС.

Ебисава е обвинен в опит за контрабанда на ядрен материал от Мианмар, тоест да продаде уран и плутоний, които е трябвало да бъдат прехвърлени в Иран с цел направата на ядрена бомба.

Обвинението идва, след като американска лаборатория за ядрена криминалистика е потвърдила, че пробите, дадени от Такеши Ебисава на потенциални клиенти, съдържат уран и плутоний, което готови за производство на атомни оръжия.

В Тайланд Ебисава и неговите сътрудници са показали проби от ядрен материал на агент под прикритие на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA), който е убедил японския мафиот, че има пряка връзка с неназован ирански генерал.

Едно от ключовите доказателства, довели до обвинението, е имейл, изпратен от Ебисава до агент на DEA, предлагащ му 50 тона уран и торий на цена от 6,85 милиона долара.

Едновременно с опитите си да продаде уран и плутоний, Ебисава се опита да придобие модерни оръжия, като ракети земя-земя, различни версии на "Калашников" и противотанкови боеприпаси.

Това е второто обвинение срещу Ебисава и неговите сътрудници, след като в началото на 2022 г. той е обвинен в трафик на наркотици и оръжия.

Ебисава и трима други тайландски граждани бяха арестувани преди две години за опит за контрабанда на хероин в Ню Йорк и осигуряване на ракети за армиите на Мианмар и Шри Ланка.

Ебисава е в затвора в Бруклин.

Ако бъде осъден за контрабанда на ядрен материал, Ебисави е изправен пред доживотен затвор.