"Сигурността на Персийския залив, Оманско море (Арабско море) и северната част на Индийския океан няма нищо общо със Съединените американски щати“. Това е заявил Аболфазл Шекарчи, говорител на иранските въоръжени сили, коментирайки пред репортери съобщението на Пентагона, че изпраща допълнителен контингент морски пехотинци за навигация на танкери през Ормузкия проток, предаде Tehran Times.

Иранският Аятолах Хаменеи също е направил забележки на среща с командира, екипажа и семействата на 86-та флотилия на ВМС на Ислямска република Иран, коментирайки присъствието на ВМС на Иран в отдалечени райони и Тихия и Атлантическия океан като присъствие за изграждане на сигурността на Иран, той е заявил: "Монополизирането на общите проблеми на човечеството е една от характеристиките около САЩ и суперсилите. Ако можеха, те дори биха поискали моретата от свое име, така че другите да нямат достъп до тях“. 

"Лидерът на ислямската революция се е позовал и на пречките, създадени от САЩ по въпросите на морския транспорт," пише иранската медия. "Ние не позволяваме на определени кораби да преминават през определени проливи“, е цитирал той, добавяйки "Това е абсолютна глупост, защото откритото море принадлежи на всички. Морето и въздухът трябва да бъдат свободни за всички нации и сигурността на корабоплаването и морския транспорт трябва да бъде гарантирана за всички."

 По-рано AP съобщи, че "американската армия обмисля да разположи въоръжен сили на търговски кораби, пътуващи през Ормузкия проток, за да попречи на Иран да отвлича и тормози цивилни плавателни съдове", цитирайки четирима неназовани служители.