Десетки хиляди хора излязоха на шествие в Гърция, за да протестират срещу най-смъртоносната влакова катастрофа в страната в историята, докато работниците организираха национална еднодневна демонстрация, съобщава Reuters.

Влаковата катастрофа от 28 февруари уби 57 души и предизвика обществен гняв от разпадащото се състояние на железопътната мрежа. Стачкуващите работници твърдят, че за това са виновни години на пренебрегване, недостатъчно инвестиране и недостиг на персонал.

Повече от 40 000 души, сред които транспортни работници, студенти и учители, протестираха в центъра на Атина, скандирайки "Убийци!" и "Всички сме в един вагон". Някои от тях се бяха възпрепятствани от полицията, която използва сълзотворен газ срещу тълпата.

Също така хиляди други излязоха по улиците и в Солун, хвърляйки камъни по правителствената сграда. Протестите съвпаднаха с 24-часова стачка, свикана от работници от различни сектори, която затрудни пътуванията в страната.

Много от хората в междуградския пътнически влак, който се сблъска челно с товарна композиция на същия коловоз, бяха студенти, пътуващи на север към Солун от Атина.

"Изпратете ми съобщение, когато пристигнете“, гласеше един от плакатитие в Атина.

"Ядосани сме, защото правителството не направи нищо за всички тези деца. Градският транспорт е бъркотия“, отбеляза 19-годишният Никомати Вати.

"Ще бъдем тук, докато нещата не се променят“, подчерта друг студент. "Ние сме младежта на тази страна и няма да спрем."

Консервативното правителство, което първоначално планираше да свика избори през следващите седмици, обеща да поправи железопътната система.

Министърът на транспорта Йоргос Герапетритис заяви на пресконференция, че разбира гнева, който инцидентът е причинил.

"Нито един влак няма да тръгне отново, ако не сме осигурили безопасността на максимално ниво“, подчерта той.

Няма време за мълчание 



Железопътните работници организираха непрекъснати 24-часови стачки, което доведе до спиране на мрежата. Те твърдят, че исканията им за подобряване на протоколите за безопасност са останали нечути от години и са обещали да "наложат безопасност“, за да гарантират, че катастрофата няма да се повтори.

"Имаме задължение към нашите събратя и колеги, които загинаха в трагичния инцидент“, подчерта главният синдикат на железопътните работници.

Най-големият профсъюз в публичния сектор в Гърция ADEDY участва в 24-часовата стачка. Служители на градския транспорт напуснаха работа в знак на солидарност, прекъсвайки движението на метрото, трамваите и автобусите в столицата. Корабите също останаха акостирали в пристанищата, тъй като моряците също участваха в акцията.

"Не бива да мълчим повече“, се казва в изявление на гръцките учители.

Правителството, чийто мандат изтича през юли, обвини за катастрофата главно човешка грешка и недостатъци, които според него не са били отстранени през последните десетилетия.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис предаде портфейла на Герапетритис, един от най-близките му съюзници. Министърът на транспорта заяви, че железопътните пътнически услуги могат да бъдат възобновени до края на март, ако безопасността е осигурена.

Той отбеляза, че средства ще бъдат инвестирани в обновяване на инфраструктурата и наемане на персонал, а също така обеща да хвърли светлина върху причините за катастрофата.

Герапетритис трябваше да се срещне с транспортни експерти от ЕК, която обяви, че ще предложи техническа подкрепа.