Западната помощ няма да помогне на Украйна да овладее инициативата и да се върне към активно настъпление. Това заяви бившият офицер от британската армия Ричард Кемп, пише The Independent. Според него боеприпасите на САЩ и Великобритания ще позволят на Киев да стабилизира фронтовата линия, но няма да им позволят да върнат земите, завзети от Русия.

Той предупреди, че ако Москва постигне "значителен успех“ преди лятото, то до зимата Западът вече няма да желае да харчи за Украйна.

"Въпреки че новите пакети от помощ могат да помогнат за притъпяване на това (руското настъпление ), те няма да позволят на Украйна да вземе инициативата и да се върне към офанзивата“, казва Кемп.

В нощта на 24 април Сенатът на САЩ одобри пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95,2 милиарда долара, от които над 60 милиарда са предвидени за Украйна. 79 сенатори гласуваха "за", а други 18 - "против". Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подпише пакета документи веднага щом стигне до бюрото му на 24 април, за да може да започне да изпраща оръжия и оборудване в Украйна тази седмица.

Според източници на CNN в новия пакет от военна помощ за Украйна САЩ може за първи път да прехвърлят ракети с голям обсег ATACMS. Събеседниците на изданието отбелязаха, че през последните седмици служители на администрацията на Байдън са докладвали на Конгреса, че като част от новия пакет Съединените щати вероятно ще изпратят ATACMS в Украйна за първи път.