Западните военни стратези вече не може да разчитат, че в случай на конфликт ще могат да осигурят господство във въздуха - защото сега врагът е оборудван с евтини дронове и настъпва ерата на безпилотните самолети. Това заяви генерал-лейтенант от британските въоръжени сили Джеймс Мартин каза пред вестник The ​​Daily Telegraph.

Разпространението на безпилотни самолети, които сега се използват от военните почти навсякъде, означава, че западните страни вече не могат да планират операции въз основа на това, че им е гарантиран контролът върху въздушното пространство в зоната на конфликта, обяснява генерал-лейтенантът.

Мартин говори пред изданието в кулоарите на провеждащите се в Германия учения "Цербер“. Съгласно думите му, ниската цена и наличието на безпилотни летателни апарати в момента "на практика демократизира използването на въздушното пространство и въздушното разузнаване“.

"Вече не работим с предположението, че имаме контрол над въздушното пространство. Ние не изхождаме от това, че имаме превъзходство във въздуха, както беше в Близкия изток“, цитира думите му The Daily Telegraph. "Сега предполагаме, че ще имаме ограничени възможности за постигане на желаните цели. Това е разликата между борбата със съпоставим враг и борбата с бунтовниците“.

Според британския офицер днес потенциалните противници имат достъп до високотехнологични бойни оръжия. "В Ирак и Афганистан не трябваше да се тревожим за подобни неща, защото противникът нямаше възможност да предприеме ответни стъпки – но сега не е така“, казва Мартин.

Според военния тази заплаха може да бъде противодействана чрез "основни методи на военна дисциплина" - като маскиране на оборудване и движение на войски.

По-рано западни официални лица обвиниха Русия в използването на безпилотни самолети-камикадзе в Украйна, към които Москва, според западни наблюдатели, е прибягнала, защото "ѝ свършват ракетите с голям обсег“, припомня изданието.

На въпрос на журналист дали ученията "Цербер“ са послание към Русия, Мартин отговори така: "Ние демонстрираме на нашите противници, съюзници и партньори, че сме готови за битка. На първите показваме, че имаме и воля, и средства да се борим, а на вторите, че сме решени да ги подкрепим. И в двата аспекта приемаме това много сериозно“.

Според The ​​Daily Telegraph в учението участват 3300 войници и 800 единици оборудване от шест страни от НАТО. На маневрите, с помощта на средства за компютърна симулация, се разработват различни сценарии, вариращи от използването на химически оръжия до катастрофи с хеликоптери и водене на радиоелектронна война от врага.