Бивш командир на ЧВК "Вагнер", избягал в Норвегия, е арестуван в Швеция, съобщи Sky News.

Андрей Медведев e дезертирал, след като се e присъединил към групата на наемниците на "Вагнер" като доброволец през юли и е бил изпратен в Украйна 10 дни след подписването на договора си. 

Той е бил задържан, като е преминал границата с Швеция с автобус, за да си купи по-евтини цигари, заяви Владимир Осечкин, руски правозащитник. 

Докато се е опитвал да хване автобус обратно за Норвегия, той е бил "блъснат" от полицейска кола и служителите го арестували по миграционен въпрос. 

"Андрей твърди, че не е знаел, че не може да напусне Норвегия, докато не бъде разгледан въпросът за политическо убежище“, заяви Осечкин.

26-годишният Андрей Медведев е държан в миграционния затвор в Гьотеборг, добави той. 

Пристигайки там, той използвал телефон, за да се свърже с фондация "Нови дисиденти“, за която Осешкин работи, за да обясни недоразумението. 

"Ние не сме защитници на този млад човек, но той доброволно е напуснал групировката "Вагнер", отказал е да участва във войната и разкрил нечовешките методи на Евгений Пригожин [лидера на Вагнер]“, заяви Осешкин. 

"Той реши да премине към добрата страна и ние подкрепихме това решение и го считаме за единственото възможно", допълва правозащитника.