Белият дом в сряда категорично отхвърли информацията, че взривни устройства под руския газопровод "Северен поток 2" са били поставени през юни миналата година под прикритието на ученията Baltops от водолази на американския флот.

"Това е пълна лъжа и пълна измислица“, заяви Адриан Уотсън, ръководител на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом, пред ТАСС в отговор на молба да коментира версията, спомената по-рано, с позоваване на източник, Американският публицист Сиймор Хърш, който се занимава с журналистически изследвания.

Както пише Хърш в статията си, решението за провеждане на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след девет месеца дискусии със служители на националната сигурност в администрацията. Сред тях са били по-специално помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, държавният секретар Антъни Блинкен и заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд.

Пресслужбата на Държавния департамент, Пентагона и Военноморските сили на САЩ все още не са отговорили на запитване на ТАСС за коментар на информацията, предоставена от Хърш.

На 27 септември миналата година Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден "на три разклонения от морските газопроводи "Северен поток 1“ и "Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопроводите. Главната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за международен терористичен акт.