Сирийският президент Башар Асад пристигна в Обединените арабски емирства (ОАЕ) в неделя за официално посещение, придружен от съпругата си Асма ал Асад, в момент, когато повече арабски държави сигнализираха за готовност за облекчаване на изолацията на Дамаск, пише Reuters.

Посещението беше отбелязано с повече церемонии от предишното му пътуване до ОАЕ миналата година, което беше първото му посещение в арабска държава от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г., когато държавите от Персийския залив, включително ОАЕ, подкрепиха бунтовниците, борещи се за свалянето на Асад.

Държавните медии съобщиха, че той е бил посрещнат от шейха Мохамед бин Зайед ал-Нахаян при пристигането си в Абу Даби в неделя и е получил оръдеен залп при влизането на конвоя му в кралския дворец. Самолетът на Асад беше посрещнат от бойни самолети на Емирството.

"Проведохме конструктивни разговори, насочени към развитие на отношенията между нашите две страни“, заяви по-късно шейх Мохамед в публикация в Twitter. "Нашите дискусии проучиха и начини за засилване на сътрудничеството за ускоряване на стабилизирането и напредъка в Сирия и региона“.

Сирийското президентство отбеляза, че Асма ал Асад ще се срещне с Шейха Фатима бинт Мубарак, която е майка на президента на Емирството и смятана в ОАЕ за "Майка на нацията".

ОАЕ, по-рано твърд съюзник на САЩ, поведе промяната в Близкия изток към съживяване на връзките с Асад, който проведе разговори в Оман миналия месец при първото си задгранично посещение след опустошителното земетресение, ударило Сирия и Турция, и посети Русия по-рано този месец.

Саудитска Арабия, Катар и в по-малка степен ОАЕ някога подкрепяха бунтовниците срещу Асад. Но Абу Даби възстанови връзките си с Дамаск през последните години въпреки възраженията на САЩ.

Регионалната сила Саудитска Арабия, която наскоро постигна споразумение с конкурента си Иран за възстановяване на двустранните връзки, отвори вратата за възможен диалог с Дамаск, особено по хуманитарни въпроси, заявявайки, че се изгражда консенсус между арабските страни, че изолирането на Сирия не работи.

Катар, подобно на Вашингтон, изрази противопоставяне на всякакви стъпки към възстановяване или нормализиране на връзките с Асад, цитирайки бруталността на правителството му по време на конфликта и необходимостта да се види напредък към политическо решение.