Базите на САЩ край нефтените находищаОмар и Конико в провинция Дейр ез Зор в Източна Сирия са били обект на атака с дронове и ракети в петък вечерта, според ливанския телевизионен канал Al-Mayadeen.

"Две бази на американската коалиция край находищата Конико и Омар източно от Ефрат бяха подложени на ракетна атака“, се казва в съобщението.

Според източниците на телевизионния канал осем ракети са били изстреляни по Конико, те са паднали върху базата и близо до нея.

По-рано Пентагонът съобщи, че Съединените щати са нанесли въздушни удари в Сирия срещу формирования, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КСИР), в отговор на нападение на ирански дрон срещу база на. Според съобщения в медиите седем души са станали жертви на удари в Дейр ез Зор.

Президентът на САЩ Джо Байдън, коментирайки обстрела на американската армия в Сирия, заяви, че Вашингтон не търси конфликт с Иран, но е готов решително да защитава своите граждани и да отговаря на атаките на групи, свързани с него.

Американските имат присъствие в териториите в северната и североизточната част на Сирия в провинциите Дейр ез Зор, Хасака и Ракка, както и базата Ат Танф, контролираща района около съединяването на границите между Сирия, Йордания и Ирак.