Румяна Каменова, създател и администратор на Facebook група за народна медицина, в интервю за предването "Здравето на Фокус“ на Радио "Фокус“

Г-жо Каменова, какво ви накара да създадете група за народна медицина?



Това е една моя голяма любов още от детската ми години. Познавам билките от 4-годишна, изучавал съм ги лично от един възрастен човек, аз съм от видинско село.

Още от 4-годишна вече имате интерес към билките и техните свойства?

Да, бях на 4 години, когато се влюбих за първи път в първата билка.

За какви здравословни проблеми най-често хората прибягват до билки?

Най-често хората търсят рецепти за миоми, кисти, пречистване на черен дроб, имунна система, белодробни заболявания, ракови заболявания.

И какви са вашите наблюдения: намират ли хората лек чрез билки?

Да. Mога да кажа на 100%, поне хората, които са в групата ни, намират. Получавам благодарности от хора, които са се преборили с дадена болест.

В днешното забързано ежедневие обаче искаме резултатите да идват много бързо. При билките така ли е, както и с хапчетата – пиеш едно хапче за глава и след 15 минути очакваш вече да нямаш главоболие?

Да, тук е големият проблем - не можем да очакваме чудеса. Някои от билките можем да ги пием в пресен вид, лечението е на 100% в разстояние на месец, но има билки, които не можем да ги пием в пресен вид и лечението продължава от три до шест месеца.

Така че, човек трябва да прояви достатъчно упоритост.

Абсолютно и да започне по-навреме.

Кои са най-популярните рецепти или билки може би, които хората споделят в групата ви? Вие сте дали тази възможност - всеки да напише рецепта, каквато знае за билки.

По принцип най-добрите ни рецепти са свързани с логото на нашата група – невена. Невенът е познат от дълбока древност, наричаме я "мъртвешко цвете“. От нея се правят много неща. Специално кремът от невен - за рани, за порязване, за ухапвания, за ужилвания, за възстановяване на кожата, за лечение на витилиго, на екземи, на псориазис, е една от най-популярните рецепти с невен.

Вие самата кои билки най-често използвате и при какви случаи?

За мен билката № 1 е невенът, след което подреждам алое и коприва.

Копривата за какво е добре да се пие, как се използва?

Копривата е добре да се пие за цялостно пречистване на кръвоносните съдове, за анемия, за възстановяване след тежък период на раково заболяване, бъбречни заболявания също – изкарва камъни, тя е диуретична билка. Тя може да се ползва както в пресен, така и в сух вид, и ефектът е 100-процентов.

Какви съвети бихте дали на хора, които сега искат да започнат да използват народната медицина и по-конкретно билки?

Всеки, който иска да се занимава с билколечение, трябва първо да потърси причината - първопричината за дадено заболяване, след поставена диагноза от медицинско лице, тогава може да се търси причината. Всички започват да прави някакво билколечение, но не знаят коя е причината за появяване на дадена болест. Не можем да имаме напредък, след като не лекуваме причината за дадено заболяване.

Има ли рискове ако използваме билки?

Не, няма рискове. Рискът е в това, че хората нямат познания. Всяка билка, както и дадено лекарство, можем да го пием определен срок. Няма билка, която да се пие цяла вечност. Билките се пият 14 дни, почива се 10 дена и продължаваме, зависи коя е билката. Пелинът примерно се пие 7 дена, има билки, които не може да се пият повече. Ако човек няма познания, не може да ги пие, тогава се явява опасност. Иначе няма билка, която да има странични ефекти върху даден организъм, каквото и да е заболяването.

Вие казахте за две билки, които се пият 7 дни, но има ли такива, които трябва да се пият по продължително време, да речем две седмици, месец.

Да, копривата може да се пие повече от два месеца без прекъсване, глухарчето се пие три месеца без прекъсване. Аз пия алое шест месеца без прекъсване – превантивно срещу рак, защото съм оперирана от раково заболяване. Всичко зависи от дозата и от заболяването. При раково болните трябва да се пие шест месеца. Когато пием дадена билка, тя се абсорбира на 100% и се усвоява от организма, защото е естествен продукт, в сравнение с конвенционалната медицина. Това са химични продукти, които са на базата на 10 или 15% усвояемост от билка, но имат химично съединение.

Може ли изцяло да се доверим на билките или те трябва да бъдат допълнение към традиционната медицина?

Можем, когато е в ранен стадии. Когато разберем причината за дадено заболяване, тогава можем да се преборим. Нашият организъм трябва да бъде пречистен. Ние трябва винаги да държим нашето тяло чисто отвътре и отвън.

Споделете ни коя е вашата любима билкова рецепта.

Билковата ми рецепта е с алое. Аз слагам 15 листа алое и половин литър пресен портокалов сок, който изцеждам. Слагам в блендера портокаловия сок, след което извличам гела от 15 листа от Алое Арборесценс или Алое Барбаденсис – тези видове са най-разпространени и най-лековити. По най-бързия начин извличам гела, той не трябва да се окислява, не трябва да пожълтява. Сипвам гела в сока, разбивам и пия по една чаена чаша три пъти на ден. По принцип това е превантивна мярка срещу рака. По този начин премахва абсолютно всичко, изчиства организма от всякакви ракови заболявания, намалява холестерола, обновява клетките по принцип.

Има ли значение колко възрастни са листата на алоето, което използвате?

Листото трябва да е над 20 см – по този критерий аз го определям, значи е над 3-годишно. Алоето не трябва да се полива преди употребата или по време на цъфтеж не трябва да се бере, защото не е толкова силно, свойството му не са толкова силни.

На какъв период от време консумирате тази напитка?

Аз го правя на всеки шест месеца, веднъж в годината - шест месеца. Вече трета година по шест месеца.

Шест месеца, всеки ден пиете по три чаени чаши от тази напитка?

Без да спирам, да. Прясното алое има трайност 14 дена. Тази напитка трябва да се изпие за 14 дни. След това не е валидна. Ако някой каже, че консумира алое след този период, не е правилно, то вреди. Прясно изцеденото алое трябва да се пие в продължение на 14 дни. Може да се съхранява в хладилника в тъмна бутилка.

Росица АНГЕЛОВА