Проф. Христомир Брънзов, генерален директор на НИМХ, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус"

В студиото е нашият гост проф. д-р Христомир Брънзов – генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  Ние ви поканихме по една друга тема, тъй като природните бедствия и стихиите са изключително важни, а темата, за която ще говорим, е свързана по един или друг начин с това. Става дума за системата "Метеоаларм“. Както "Фокус“ първи съобщи преди време, НИМХ предоставя тази нова услуга, а именно кодовете с предупреждение не само по области, а и по общини. Готова ли е, завършена ли е, на какъв етап е?

Първо малко история. Системата, тя се прави три-четири години, защото това е една сложна система. 2021 г. беше финансирана по една Програма за развитие на националната научна инфраструктура – "Геоинформационен център“, и чрез тази програма ние получихме средства за съвременна изчислителна техника, която е необходима, защото в действителност системата "Метеоаларм“ ние разширяваме от 28 области на 265 общини. Т.е. тя става вече много по-детайлна прогноза за територията на страната. След като получихме техниката, системата е готова реално от май месец тази година. Но пък възникна друг проблем. 

Какъв?

Който е свързан с преминаването ни от МОН в началото на годината към МОСВ. При това преминаване на нас ни беше оставен бюджет от 2021 г., без да отчетат това, че членският внос на България в Европейската агенция за метеорологични спътници EUMETSAT, откъдето ние получаваме сателитната метеорологична информация, е увеличен за България поради увеличения брутен вътрешен продукт на страната, в резултат на което на института му липсваха 330 000 лева да плати членския внос на България към тази европейска организация. И независимо че системата беше готова, тъй като един от информационните потоци, които са необходими за нейната оперативна работа, е свързан със спътниковата система, ние нямахме основание и право да въведем в експлоатация, когато не сме убедени, че имаме необходимата входна информация. Поставях въпроса няколко пъти, през април, през май, през юни на министър Сандов за този проблем, нямаше резултат. Сега при появата на служебен министър, който все пак е и човек специалист в тези области, поставих му въпроса, той успя да разбере в действителност точно за какво става дума и правителството осигури тези 330 000 лева, които са за членски внос, и ние веднага ги преведохме, тъй като пък от 1 септември започват да текат едни много тежки лихви за тези, които не са платили. И вчера вече официално въведохме в експлоатация новата система "Метеоаларм“, която дава прогноза много по-детайлна, включително и за Община Карлово вече, а не за цялата област – Пазарджишка.

Да. Това действа от вчера?

От вчера официално е въведена в експлоатация.

За съжаление, това не можа да предотврати бедствената ситуация в Карловско. Но не само прогнозата е важна тук, но да не ви отклонявам от темата. А какво става с парите от Министерство на образованието, които трябва да взимате? Спомняме си, в едно интервю за Радио "Фокус“ пред колежката Милослава Ангелова казахте.

В момента ние сме извън това министерство. Единствената финансова връзка е, както ви казах, този проект – Национален геоинформационен център, който е петгодишен. Сега е четвъртата година. Миналата година по него проект ние получихме планираните средства и успяхме да актуализираме цялата валежомерна мрежа на страната от 270 станции. Тази година трябваше да автоматизираме половината климатична мрежа на България. Това е много важно, защото голям брой от тези станции са в малки планински селца, където вече няма хора и няма наблюдатели, и ние трябва да закриваме мрежата, точно когато всички говорят за климатични промени и т.н. Но най-ненадейно, до 29 юли ние нямахме никаква информация, на 29 юли получихме информация, че министър Денков е спрял финансирането на НИМХ по този проект. Така че автоматизацията отново отива в светлото бъдеще.

За голямо съжаление. И на финала на нашия разговор – вие се оттегляте. Има обявен конкурс за вашия пост в сайта на Министерството на околната среда и водите и на сайта на НИМХ. Как ще бъде избиран новият директор на НИМХ?

Това е свързано с две неща. Първо, ние в Института, който все пак има много дълга история – 132-годишна, и винаги е бил ръководен от учени, имаме една политика за подновяване и подмладяване на състава. И не зависимо че след нашето поколение има дупка от две поколения и колегите се притесняват, ние малко грубичко ги принуждаваме. Например, преди три години аз имах разговор с професорите в Института и когато трябваше да се прави избор за ръководители на научни секции, всичките ние си направихме отвод и по този начин принудихме по-млади колеги да бъдат избрани, докато ние още сме там и можем да помагаме. Преди две години почти същото направих – от четирима директори на департаменти трима отстъпиха място на по-млади хора и съвсем естествено, дойде моят ред. Само че тук възникна точно в тоя период при преминаването ни от МОН в МОСВ – знаете, там от самото начало тръгна една кампания НИМХ да бъде унищожен като научна организация. В крайна сметка, след протести на колегите ни върнаха делегирания бюджет обратно и преходния остатък и общо взето в Народното събрание беше казано, че ние само преминаваме, без никакви промени в това, че сме научна организация, от МОН към МОСВ. За съжаление, когато правилникът ни трябваше редакционно да бъде поправен от едното министерство в другото, текстовете вътре, министър Сандов вкара една промяна, която е много съществена, и генералният директор на НИМХ вече не се избира от Научния съвет, който е върховният научен орган на научната организация, и се назначава от министъра, а се избира с конкурс, обявен от министъра. Т.е. министърът ще определи кой да бъде ръководител на една научна организация, каквато все още сме – национална научна организация. В момента използваме малко, че ръководството на Министерството е от професионалисти, т.е. от хора, които много добре разбират ролята и значението на НИМХ и на неговия ръководител, и затова е добре един такъв конкурс да бъде проведен от едно професионално ръководство, след като не може да бъде проведен от върховния научен орган на Института. Така че това е второто ми съображение точно в този момент да подам заявление за освобождаване от длъжност, за да може пак по същия начин, както с подмладяването с колегите, да предизвикаме обявяване на конкурс и избор на директор. След като не може от нас, поне да бъде от професионалисти.