Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" с директора на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров, за единствения в страната публичен дигинален планетариум и трети в Европа с възможност за прожектиране на филми в 3D формат.

Г-н Тодоров, в Пловдив се намира единственият в страната дигитален планетариум и той е във вашия музей. Разкажете ни повече за него!

Всъщност това е първият публичен дигитален планетариум в страната, който отвори врати през 2015 г. Вместимостта е 50 места, диаметърът на купола е 8 метра и разполагаме с много модерно съоръжение, което прожектира изображението върху този купол. Това е една система с лазерни прожектори, които дават доста реалистично изображение върху самия купол. Разполагаме около 10 различни филма, предимно на космическа тематика. Това, което ни отличава от останалите планетариуми, повечето в Европа е, че нашият има възможност за прожектиране на филми в 3D формат, съответно имаме закупени очила, с които посетителите могат да наблюдават нашите 3D филми. Единственото заглавие, което имаме за момента е един филм на National Geographic, който се казва “Морски чудовища". За съжаление тази година изтече лиценза на този филм, с който посрещахме нашите посетители в 3D изображенията и сме предвидили да закупим нов филм. Тази година програмата е да добавим в нашите заглавия и филми, които са подходящи по-скоро за по-малката ни аудитория, за деца от 5 до 8 години.

Интересно и любопитно е как си осигурявате филмите? Не е ли прекалено скъпо това? Кажете, кой ви помага в този процес?

Да, действително филмите започват от да кажем 5000 долара или евро, в този порядък и нагоре, зависи вече от заглавията, от самите филми. Ние си закупуваме и лиценз от производителите в рамките на 3-5 години, зависи от ценовите условия, които ни бъдат предоставени. След като ги закупим ги дублираме на български, защото те са с английско аудио. Последните няколко филма са ни дублирани от артиста Иван Юруков, който много ни помага в това направление.

Но и това става срещу хонорар, все пак?

Да. И след като ги дублираме, вече са готови да бъдат част от нашия лист със заглавия.

И всъщност кой ви помага? Само на собствени приходи ли разчитате?

Да. Всичко е със собствени приходи. Бих казал, че държим рекордна посещаемост и като приходи, и като брой посетители, което всъщност ни дава възможност да добавяме все повече нови и нови елементи в експозицията си. Не само планетариума, февруари месец сега ще открием първият в света леден експозиционен аквариум. И всичко това, което правим, е със собствени средства. Така, че в началото на годината планираме дейностите, които сме предвидили да се случат. То, разбира се, в течение на времето през годината се случват още много други инцидентни неща. 

Кажете, какъв е интересът към планетариума специално, на каква възраст са посетителите?

Подходящ е за деца, да кажем над 6-7-8 години, защото имаме такива филмчета, които са по-общообразователни с планетите от Слънчевата система и те са представени доста добре визуално. Така че създават у децата едно усещане за реалистичност и излизат от залата с едно чувство на еуфория.

Превъзбудени....

Задоволство, превъзбудени, тоест, излизат с усмивка от там. Сега под тази възраст, в момента работим тази година да подсигурим интереса и на по-малките деца, има такива филми, които са подготвени за планетариум. В случая тук трябва да отбележим, че много трудно, има много малко компании в света, които произвеждат такива филми за фул дом, за пълна куполна прожекция, защото те не са в право изображение, в плоско изображение, ами в пълно куполно. Бяхме спечелили един проект към Европейската космическа агенция за производството на два филма. Близо 100 000 лева струват да бъдат изработени тези филми. Те вече са готови и са част от нашата програма. Тези филми са направени специално за нашия планетариум и ние имаме авторските права да ги разпространяваме на трета страна срещу съответния договор за лиценз.

А кой е авторският екип на филмите?

Авторският екип е всъщност водещата компания, която произвежда такива филми, една гръцка компания, в момента не мога да ви кажа точно как се казваше името. Мацутопулус мисля, че се казваше човекът, който е произвел филмите. Така че съвместно с тях и специалисти, които са от Българска академия на науките (БАН) И доц. Камен Козарев, който е нашият водещ фактор в професионалното направление на астрономията тук в музея. Той е част от нашата неправителствена организация “Приятели на Природонаучния музей" и много ни помага за всичко, което се случва с планетариума и всички дейности с астрономията.

Филмът, който е направен за вашия планетариум е на английски и той ще се разпространява по света, нали така?

Да, да, точно това е. Имаме вече планетариуми, последно от Казахстан го бяха закупили филма. Така, че нашите филми вече се прожектират и в световните планетариуми.

Добре, да разкажем малко за слушателите, които не са идвали в планетариума, каква е обстановката там? И какво изпитват посетителите, когато влязат?

За нас това е много важно, какво ще изпитат когато влязат. Какво ще изпитат, когато седнат на седалките. Как точно ще бъде представено. Куполът както ви казах, е с диаметър 8 метра, залата е с приглушена светлина и по периферията на купола сме сложили една система като изкуствено небе, което като загасне всичко и те така имат въведение в това, което ще им се случи по време на прожекцията. Усещат, че са в космическото пространство. След това служителят, който води прожекцията, представя на посетителите къде се намират, кой филм ще гледат, кратка информация за музея. След това правим около 10-минутно представяне на ситуацията, на нощното небе в момента, каквото се намира - със звездите около нас, нощното небе през пролетта, есента, в зависимост от сезоните сменяме визията. Така че посетителите могат в момента да разберат каква е ситуацията на звездите около нас.

В реално време, да.

В настоящия момент, да. Защото има един съответно облак, от който директно можем да сваляме различни изображения, кратки видеа. Той е свързан директно с НАСА. Всяка година ние си заплащаме абонамент, който също не е евтин, в рамките на около 5000 долара за година, за да можем да използваме тази база данни. Така че във всеки един момент ние можем да заведем нашите посетители на разходка до Слънцето, до Марс, до всяка една точка на Вселената, която е визуализирана, разбира се в тази система. И това ни дава доста възможности.

И отделно е 3D въздействието вече.

Въздействието действително е много “Уау", особено с 3D изображенията. Децата пищят, радват се, има много силна емоция. Защото когато усетят как една риба плува срещу тях и в последния момент минава все едно покрай тях, емоцията действително е много силна.

Да, то и за възрастните е много въздействащо наистина.

Да, да и за възрастните, то даже на моменти е много смешно, защото виждаш хората как се дърпат настрани, все едно наистина ще избегнат това, което се движи срещу тях. Това идва от усещането, защото екранът всъщност се намира навсякъде около тях, не е само отпред и те са като част от това преживяване.

И пространство. Да, наистина е хубаво и аз съм го изпитвала. 

Но нека ви попитам за предстоящото. Казахте, че ще бъде открит леденият аквариум, кажете малко повече за това, за да го анонсираме!

В началото на миналата година спечелихме един проект към фонд “Култура",  с който беше стартирано изграждането на първия в света експозиционен леден аквариум. Той представлява един 12 000 литра, тоест, 12 тона аквариум, който е разположен в зала, която наподобява ледения пейзаж на полярните ни пояси. Целта беше експедицията на проф. Пимпирев, която пътува миналата година до Антарктида, да се завърне с представители на безгръбначните и рибите от Антарктида. Ние бяхме закупили специализирано оборудване, чрез което да бъде транспортирано, чрез кораба “Кирил и Методий" тези риби. Но тогава имаше някакви технически проблеми и това не успя да се случи. В момента сме изгладили грешките, които допуснахме тогава и сме дооборудвали кораба с каквото е необходимо. И очакваме да се върнат, мисля, че към края на март месец или началото на април се очаква да дойде кораба. Но понеже аквариумът е по проект, който трябва да приключи края на февруари месец т.г., ние ще отворим залата, като закупим няколко броя такива големи омари, които са от районите на Финландия. Тоест, вместо южни видове ще сложим северни.

Но те не са още дошли, така ли?

Ами в понеделник ще пристигнат. Ще оставим няколко дни за адаптация, да видим как се случват нещата и в петък ще открием залата.

В петък, но ще бъде вече с тези екземпляри?

Да, като след това се очаква в края на март месец да бъде допълнена с видовете, които пристигнат от Антарктида. И интересното в залата е, че сме сложили една витрина, в която ще подредим представителите от полярните ни области от Северния и от Южния полюс. Пресъздали сме едно ледено местообитание. Аквариумът вътре ще е на температура минус 5 градуса, ще е заледено. Хората ще са на приятна температура от другата страна на едно стъкло, откъдето ще гледат какво се случва в полярните ни области.

Чудесно! Много ви благодаря, винаги има интересни работи при вас и затова ви търсим толкова често.

Стараем се, набрали сме инерция и няма да дръпнем назад.

Събрали сте доста млади хора при вас, в екипа?

Да, аз по принцип работя само с млади хора, защото това дава някакъв порив на развитието.