Българските лозари и винари протестираха, защото искат промени в сектора. Какво трябва да се направи в тази област, за да бъдат доволни и двете страни? Ще чуе ли исканията им държавата? Тези и още въпроси ще обсъдим в следващите минути в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" с Николай Каварджиклиев, бивш директор на Държавен фонд "Земеделие“

Г-н Каварджиклиев, лозари от цялата страна излязоха на протест пред Министерството на земеделието. Според заетите в бранша секторът е системно пренебрегван. Основателни ли са според вас обвиненията на хората?  

Обвиненията са абсолютно основателни. Последната читава Стратегия за развитието на лозарството по моя информация е писана през 2005 г. и от тогава досега се работи на парче или се работи хаотично, но не се забелязва някакво желание за развитие или за подобряване на системата. Хаосът е пълен, като започнем от пълната липса на регистри – регистрите са в насипно състояние, като стигнем до системите за управление и контрол. А и през последните две години трите служебни правителства, освен да правят кадрови промени, не се забелязва да правят каквото и да е друго в този сегмент.  

Т.е. искате да кажете, че държавата по никакъв начин през последните години не насърчава родното производство?  

Според мен не само не насърчава, а създава допълнителен хаос и не управлява тоя сектор. 

Какво ще кажете, г-н Каварджиклиев, за субсидиите, които получават в сектора? Хората се оплакват от това също.  

Имат основание да се оплакват, защото първо няма ясни критерии и няма и еднакви критерии, пълна липса на прозрачност. Пак ви казвам – в ХХІ век ние нямаме дигитални регистри, имаме на хартия регистри, което води до непрозрачност на взимането на решения. И хората се питат – защо аз така, а другият иначе. И към кого са насочени едни помощи, към кого са насочени други помощи.  

Да, малко над 13 евро за декар всъщност са ниските субсидии, за които става въпрос.  

То има много и различни програми за това нещо, но примерно има голяма разлика в субсидиите, които получават винените лозя, и десертните лозя, което е много странно, защото разходите по отглеждането им са сходни. В същото време много от десертните сортове са включени във винената листа, което означава, че от тях пак могат да произведат вино. И защо се получава тая разлика е въпросът. А тя не е малка. Тя е с 290 лева по-малка за винените, сравнено с десертните, общо говоря, за всички. 

Добре, кой има изгода това да се случва? Защо според вас наистина от 2005 г., казвате, не се случва нищо в тази област?  

И аз това се питам – кой има изгода. Това не е въпрос, на който аз или вие може да дадем решение. Някой трябва да влезе по-надълбоко в тези неща. Кой има изгода да няма качествен регистър примерно и защо няма качествен регистър – нещо, което може да се направи в рамките на броени дни, да кажем до месец? Кой има изгода да няма прозрачност? Каква е функцията на Агенцията по лозарство и винарство? Има ли нужда въобще от нея? 

Има ли нужда, има ли нужда от нея? 

Това е много сериозен въпрос, който трябва да се обсъди. Защо се създава излишна бюрокрация в комуникацията между съответните асоциации и министерството? Защо има излишна бюрокрация при раздаването на помощи? Това са много въпроси, на които трябва да се даде отговор. А и много бързо могат да се преструктурират, както съответните дирекции в Министерството на земеделието, както съответните отговорни дирекции при разплащателната агенция, както да се направи анализ защо има куп институти, плюс Агенция по лозарство и винарство и каква функция имат те. Може би трябва да говорим за съвсем нова организация на работата. И за мен дяволът е в организацията заровен, не е някъде другаде. Трябва прозрачност, нова организация на работа и ясна визия за развитието на бранша, ясно планиране за следващите 5, 10, 15 и 20 години, а не да се работи на парче и да се гасят пожари тук и там. Да, в момента сме в състояние на криза, и то няколко кризи накуп. Имаме инфлация, имаме галопиращи цени, цената на торовете е скочила в пъти, разходите на тези хора са скочили в пъти. Това означава, че трябва да се вземат мерки, и то трябва да се вземат мерки на време за тяхното подпомагане, защото една помощ, когато се дава, тя трябва да бъде дадена на време. Това е най-важната функция на една помощ – да бъде на време и да бъде пазарна, на база реалните пазарни цени към момента. Извинявайте, ама в Министерството на земеделието не съм видял и един пазарен анализ да е изготвен качествено от някой, няма такива. И в момента, ако им поискате, няма кой да ви даде, защото няма такъв. Т.нар. технологични карти изглеждат супер странно в момента и неадекватно на фона на сегашното състояние.  

Г-н Каварджиклиев, не смятате ли обаче, че състоянието на държавата ни оказва огромно влияние за всичко това и всъщност липсата на постоянно правителство, работещо? 

Със сигурност е така, със сигурност е така. Аз пак ви казвам – в последните две години с три служебни правителства, единственото, което правят, и то не особено качествено, са кадрови промени. А не особено качествено, защото гледам статистиката на съда и съдебните решения – 99% от хората, които са освободени от тях, са върнати, което означава допълнителна тежест за бюджета на съответните институции.  

Протестиращите поискаха оставката на министъра на земеделието Явор Гечев отново, но това ли е начинът според вас? Ако той си подаде оставката, какво следва? 

Това е един от начините. Въпросът е кой ще поеме след това. Общо взето, от това, което съм видял, тоя екип работи от предишните две служебни правителства и е известен с едно – че каквото и да обещаят, трудно ще намерите кой да го изпълни.  

Т.е. имаме липса на кадри ли в това отношение, липса на компетентни кадри? 

Имаме липса на управници. Някой може да е много добър агроикономист или много добър агроном, въпросът е има ли той управленски капацитет и каква му е визията за управлението на тоя сектор. А такава визия, пак казвам, няма от последните 15 години ясно изразена. Има откъслечни правени политики и стратегии, които дори не се изпълняват.  

Вие почти седем месеца се задържахте на чело на фонд "Земеделие“. Какви неща, освен че споделихте тези катастрофални всъщност неща, наблюдавате в момента? Какво е състоянието на фонда, прави ли се нещо целенасочено, някаква последователна политика все пак? 

Освен че се правят кадрови промени и се забавиха редица срокове, от моя гледна точка аз не виждам някаква друга промяна там. Връщат се на работа кадри, които са уволнявани за едно или друго и от ГЕРБ, и от редовното правителство, последното. С много странни ходове се работи, сериозно съмнение буди това, което се прави там.  

От Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП също така заявиха, че се наблюдава пълен разрив в комуникацията, администрация, представители на лозаро-винарския сектор. Как да се променят нещата, г-н Каварджиклиев? 

Не знам, аз не съм член на БСП и не следя техните изяви, но трябва да има ясна визия кой какво прави и защо го прави. Трябва да има ясна визия за развитие на земеделието в България. Очаквам представянето тези дни на новия Стратегически план, но предполагам, че ще се наложи на редовното правителство да работи много по неговата промяна, защото този Стратегически план е писан от същите тези хора, които в момента са в служебното правителство. Пак казвам, тези хора може да имат някакви конкретни професионални умения в областта, в която работят, но като цяло като визия не виждам нито един визионер при тях, не виждам нито един човек, който да гледа в годините напред, 10-15 години напред. Мен това ме притеснява – че няма визионери в този сегмент. А земеделието е основата на държавата, това е изхранването на държавата.  

Да, това беше и следващият ми въпрос. Какво е за вас този сектор?  

Това е базата.  

Базата на всичко? 



Това е базата на всичко и това е базата за развитието на всяка една държава. Действително можем много да направим, действително има златен шанс в момента и с Плана за възстановяване, и с новия Стратегически план да се наблегне на развитието на селските райони. Въпросът е тая функция да я поемат хора, които имат ясна визия, да се изработи ясен план и да се спазва тоя план. И най-вече – да работят системите за управление, контрол и мониторинг. А и от Европейката комисия това е основното, което искат от нас – да имаме ясни и прозрачни системи за контрол и мониторинг.  

Благодаря ви за този коментар, г-н Каварджиклиев. 



Благодаря и аз.