Лозовите насаждения в България рязко са намалели. Това съобщи за Агенция "Фокус“ председателят на Асоциацията на лозарите Атанас Василев. "От 2 млн. декара лозови насаждения преди 1989 година, в момента, по лозарския регистър има 630 хиляди декара лоза. От тях реално се гледат под 156 хиляди декара само“, посочи Василев. Това са реално хората, които са подали документи за субсидия.

"Това е, всичко, което е останало, другото не се гледа. Скоро ще бъдем в червената книга като изчезващ вид. Нещата са изключително тревожни . И на нас се опитват да ни обясняват и обещават неща, които не се изпълняват“, добави Атанас Василев.

Те настояват и за промени в законодателството. "Изпълнителната агенция по лозата и виното няма никаква друга функция, освен да бъде бухалка. Искаме законът за виното да бъде ясен, точен, да се правят проверки така, че всички да играем при равни условия. Земеделците твърдят още, че в момента са на последно място в ЕС по субсидии за лозарство и като бранш са най-малко подпомагани.

"Да, имаме програма за създаване на лоза, но това са инвестиционни разходи. Като направим тази инвестиция чакаме три-четири години, докато насажденията започнат да дават плод. А пълното даване идва след 6-тата, 7-мата година. Ние се конкурираме едни с друг и се самоизяждаме, като нямаме ясна визия какво ще се случи. Превземат ни от  ЕС. Всички лозари си промотират лозата, само ние не правим нищо по въпроса. Пълно безхаберие“, каза още Атанас Василев.