"Нито една страна не остава безмълвна пред лицето на нарушаването на нейните права. Иран нямаше друг избор, освен да прибегне до правото си на самозащита съгласно член 51 от Хартата на ООН", поясни Н.Пр. Али Реза Ирваш пред "Фокус".

Негово Превъзходителство Али Реза Ирваш, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република България, е роден на 31 март 1961 г. Магистър по Политическите науки. Дипломат от кариерата. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1993г. Работил е в дипломатическите мисии на Иран в Индия и Китай като генерален консул в Хайдарабад и Шанхай. Първия му мандат като посланик е в Унгария (2006-2010). От 2023г. е извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република България. Владее английски и арабски език. 

Ваше Превъзходителство, светът е свидетел конфликта между Израел и Иран, който напоследък ескалира с отвeтни удари. Имаше ли начин да се избегне атаката с дронове и ракети от страна на Иран към Израел?

От събитията и позициите на Запада се разбира, че същия е възприел състояние на война и не търси начини за установяване и разширяване на мира, а в различни конфликти, вместо да полага усилия и обединява за установяване на мир, избира начини за разширяване и продължаване на войната. Забележете конфликта Русия-Украйна, не се забелязват никакви усилия или инициативи за спадане на интензитета на военните действия и прекратяване на войната. Но се използват всякакви инициативи и трикове за разширяване на войната. Европейският съюз и западните съюзници полагат много усилия за събиране на оръжия и пари и изпращането им на украинския военен фронт. Държавите-членки на съюза се надпреварват да поръчват оръжия от САЩ и производителите на модерни оръжия. Сега сцената се превърна в демонстрация на военни способности, придобити след Втората световна война. Сякаш оръжейните фабрики са уморени от ниския просперитет на пазара си и искат да го подсилят и заздравят, като отнемат живота и спокойствието на хората. Западът подкрепя военните престъпления на Израел и със своята политическа, военна и икономическа подкрепа налива бензин в огъня на войната и размириците в Близкия изток. Първото действие на Иран след атаката на Израел срещу дипломатическите обекти на страната в Сирия, бе да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН. Но след като САЩ, Великобритания и Германия осуетиха приемането на декларация осъждаща Израел, Иран нямаше друг избор, освен да прибегне до правото си на самозащита съгласно член 51 от Хартата на ООН. Нито една страна не остава безмълвна пред лицето на нарушаването на нейните права. 

Смятате ли, че Израел е бил подготвен към иранските дронове предвид многократните предупреждения за ответен удар от страна на държвата ви?

Операцията на Иран не бе от типа "изненадваща операция". Иранските дронове летяха часове преди да стигнат до Израел и преминаха през територията на няколко държави и в рамките на няколко часа отразяваха новината за полета си до Израел. За Иран беше съвсем ясно, че Израел и неговите съюзници ще подготвят цялото си оборудване за справяне с иранските дронове. Но Иран имаше друго послание, което бе следното: "Нарушаването на интересите на Иран няма да остане без отговор". Иран не взе на прицел жилищни комплекси и икономически центрове. Само две военни бази, участващи в атаката срещу дипломатическите обекти на страната, бяха взети на прицел. 

Предвид създалата се ситуация, ще отговорили сега Иран на израелския удар, който беше на рождения ден на аятолаха? Това случайност ли е или....? 

Иран много интелигентно следи всички движения и държи инициативата в свои ръце. Отговорът или неотговорът се основава на изчисления, а не на способност или неспособност. Всички аспекти са включени в изчисленията на Иран. Деескалация на напрежението в региона, ограничаване на военните престъпления на израелския режим срещу беззащитния палестински народ и много други компоненти. Израелското правителство прави всичко по силите си, за да отклони общественото внимание от престъпленията, извършвани в Газа. Атакуването на дипломатическите съоръжения на Иран също е част от този план и докато управлява тази криза, Иран няма да позволи на Израел да се измъкне от това затруднение. Престъпникът трябва да бъде представен на света и наказан. 

Ирански медии твърдят, че не е потвърдено, че източникът на случилото се е чуждестранен и че по-скоро не сте били атакувани, а това е проникване. Какво ще рече това твърдение? Има ли доказателства, че това е била атака от израелски дронове?

Това, което е по-важно от произхода на дроновете и опитите на чуждите медии да прикрият това, е успехът на иранската отбранителна система, която успя да идентифицира и порази дроновете. Ционисткият режим е извършил много терористични операции срещу гражданите на страните в региона, но не е посмял да поеме отговорност за тях. Иран проведе операция с голям брой дронове и ракети в отговор на атаката на Израел срещу дипломатическите обекти на страната и още преди иранските дронове да навлязат във въздушното пространство на Израел, направи официално съобщение и пое отговорност за това. Всички действия на Израел се наблюдават от Иран и ще бъде даден подходящ отговор в подходящия момент.

Има ли начин този "диалог" с дронове и ракети да бъде прекратен и от двете страни?

След атаката с дронове и ракети на 13 април Иран обяви, че операцията от наша страна е приключила. Условието да не се разменят дронове и ракети е Израел да не действа злонамерено. Иран е напълно готов да защитава своите права и национални интереси. Както споменах в началото на интервюто, очевидно някои западни правителства са възприели режим на война и вместо да търсят решения за установяване на мир и спокойствие в региона, те търсят подклаждане и развитие на напрежението. Очевидното основание за това е всеобхватната им подкрепа от Израел в неговата престъпна дейност. Политическата подкрепа, силното военно сътрудничество и отпускането на огромна финансова помощ показват желанието на някои западни правителства да развиват напрежение и война.

Как виждате конфликта в близкото бъдеще – ще ескалира ли или ще спре? Къде се крие окончателното решение, в ивицата Газа ли?

В продължение на 75 години престъпният режим гони палестинците от домовете им, вкарва младите в затвора и убива жени, деца, стари и млади. Сега с разкриването на омразната подкрепа на САЩ и фалшивите претенденти за правата на човека сме свидетели на пика на тези престъпления. Докато се нарушават правата на първоначалните собственици на палестинската земя, напрежението в региона няма да спадне. Как може да си представите, че толкова много престъпления срещу един беззащитен народ ще бъдат забравени и ще се установи мир върху руините и телата на невинно загиналите.