Продължаваме с войната в Украйна. Какво показа превземането на Авдеевка от руснаците и какво може да се очаква като последващи действия? Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Ако допреди няколко месеца редица анализатори твърдяха, че войната в Украйна е в застой, то как изглежда ситуацията на фронта днес, г-н Керемедчиев?

Всъщност така беше след дългоочакваната контраофанзива на Украинската армия, която успя да отвоюва определени територии. Липсата на боеприпаси, липсата на сериозна подкрепа, финансова и оръжейна, от страна на САЩ доведе до много тежко състояние на Украинската армия. Само за пример – Руската армия в момента изстрелва между четири и пет пъти повече снаряди, ракети, дронове към Украйна. Освен това украинската противовъздушна отбрана преди прихващаше над 50% от ракетите, които се изстрелваха към украинска територия, сега, поради липса на оперативни противоракетни системи прихваща едва 15%. Благодарение на този недостиг и пестенето на боеприпаси Украинската армия е принудена да се защитава и от настъплението, което беше предприела през застоя, който мина между двете армии.

В момента Руската армия отвоюва обратно населените места и тези територии, които бяха отвоювани от Украйна по време на контранастъплението. Т.е. в момента не можем да кажем, че имаме пълномащабно настъпление на Руската армия навътре в територията на Украйна, а по-скоро възстановяване на позициите, които бяха загубени от украинското контранастъпление. Но ако разбира се, недостигът на боеприпаси и финансова помощ продължи, много е възможно Украйна да загуби и други територии, които до момента все още са били под неин контрол.

А можем ли да говорим, че Украйна в този случай показва слабост?

Няма как една страна, която е поне да четири пъти по-малка от Русия като численост на населението, като военен потенциал, да се изправи пред една от най-сериозните военни машини в света. Защото в последната година всъщност Русия удесетори своя бюджет за отбрана, той достига вече до 30% от брутния вътрешен продукт на страната. Русия премина на военновременен режим на своята икономика и всъщност произвежда толкова техника, че в момента тя количествено наистина има огромно преимущество на фронта. Това, което в момента се вижда, е, че ако САЩ не помагат на Украйна, всъщност европейските страни членки на НАТО имат много по-лимитирани възможности. Да, финансово би могло да се помогне, но тук говорим за много сериозната липса на снаряди и боеприпаси, на ракети и се вижда, че недостигът е сериозен. Само преди няколко дни Дания обяви, че предоставя цялата си артилерия, противодушна отбрана, която има като страна, на Украйна. Това показва, че наистина явно резервите на страните членки на НАТО в Европа към своето свършване.

Руски анализатори обаче отбелязват обновлението на украинската тактика "Вълча глутница“, която е особено успешна срещу неподвижни цели в морето. Тя предполага координирана атака, покрай която всеки дрон играе решаваща роля. Знаем тук значението, което отдават и двете страни на тези нови технологии. Можем ли да бъдем свидетели на един нов вид война, т.е. тази война да се развие в такава посока, технологична, и занапред да се разчита единствено и само на тези средства?

Определено тази война започна като обикновена, тип Втората световна война, с нахлуване на огромен брой руска техника, танкове, бронетранспортьори, сухопътна операция, но Украйна всъщност отговори още в самото начало с високотехнологичен отпор. Украйна беше първата страна, която използва в бойни действия турските дронове "Байрактар“, които получиха такава голяма известност. И съответно Русия всъщност забеляза и отбеляза факта, че трябва да отговори на тази високотехнологична война, в началото използвайки дронове от Иран, от други страни, преди да започне собственото си производство. Да, войната вече преминава на много по-високотехнологично ниво, отколкото започна.

Г-н Керемедчиев, какъв сигнал според вас за развитието на тази война даде превземането на Авдеевка от страна на руснаците? И съответно според вас къде ще насочат те силите си сега?

Много важен сигнал, тъй като след няколко седмици предстоят изборите в Русия. Путин се нуждаеше неистово от победа, която той да обяви на своите сънародници, и даже един град, който е напълно разрушен и в момента не представлява някаква сериозна крепост на съпротивата на Украинската армия, той го превръща едва ли не в историческа победа на Руската армия. Според мен по-скоро Руската офанзива ще се разпространи в пет лъча, които ще отидат към Маринка, към границата между Донецк и Луганск. Т.е. според стратези идеята на руското командване е колкото може по-бързо да се достигне до границите на всъщност провъзгласилите се три републики, които все още не са 100% под руски контрол. Но разтягайки нападението в пет лъча, имайки тази възможност поради численото превъзходство на Руската армия от Украинската, по този начин пък се разтяга фронтът, което прави защитата му от украинска страна много по-трудна.

По-сложна и трудна, да.

По-сложна и по-трудна. Така че следващите месеци наистина са жизненоважни. Ако украинската армия направи…

Между другото, извинявайте, че ви прекъсвам – Зеленски каза, че тези дни може би са едни от най-мрачните, които предстоят за Украйна. 

Така е.

Той предупреди с това изказване.

Така е, съгласен съм.

Да.

Защото ако Руската армия успее да премине в сериозно настъпление, а тя изчакваше, времето работеше всъщност за Русия и Руската армия, защото видимо намаляваше подкрепата на западноевропейските държави на САЩ към Украйна. Т.е. те в момента със своето производство, което беше, пак казвам, вдигнато на военновременно ниво на техника и оръжие, имат пълната възможност, разтягайки фронта, да пробият украинската защита на повече места. Хубавото време всъщност подпомага и тази сухопътна операция. Така че отново казвам, според мен краткосрочната цел на Русия е завладяване изцяло на териториите на провъзгласилите се републики и задържане на тези територии. Съмнявам се, че те ще продължат навътре в дълбочина, на запад в Украйна. По-скоро, завладявайки тези територии, окопавайки се и защитавай ги, ще да ще направят бъдещите преговори с изключването на тези територии незаобиколим фактор. Т.е. превземайки тези републики, те категорично вече ще се водят руска територия и преговорите оттук нататък ще бъдат много по-сложни.

По-сложни, но кога според вас осъществим, едни такива преговори?

Трудно може да се каже, защото в последното интервю, което даде президентът Путин, той каза, че е готов на преговори, едва ли украинската страна не желае такива. Но преговорите, които за момента са сложени на масата като точки, са най-вече тези от предложението на Китай - 12 точки, които са единственото така да се каже конкретно предложение за мирни преговори. Но те включваха изцяло позицията на Русия, че военните действия трябва да спрат там, където са армиите, никакво изтегляне на Руската армия от завладените територии и започване на преговори – нещо, което до момента Украйна и САЩ, които ги подкрепят безрезервно, не желаят. Т.е. това е разковничето: доколко преговорите ще започнат, от каква изходна позиция – изтегляне на руските войски, или оставянето на завладени територии.

Знаем, че след смъртта на Алексей Навални Европейският съюз подготвя 13-тия пакет от санкции за Русия. Г-т Керемедчиев, очаквате ли сериозно затягане от страна на Европейския съюз спрямо санкциите, които ще бъдат отредени на Руската федерация?

Русия е най-санкционираната страна в света. Срещу нея, граждани на Руската федерация, различни компании са наложени общо 18 600 санкции. С тези санкции сигурно ще надминат 19 000 санкции. Само да дам за пример – санкциите, наложени на Иран, са 5000; санкциите, наложени на Северна Корея, са 2000. Т.е. представете си колко всеобхватни санкции има към Русия. И както се вижда, ефектът в момента не е значим. Това е, защото голяма част от компаниите, в това число западноевропейски компании, в това число, между другото, и български, намират вратички да заобикалят тези санкции и наистина наливат милиарди в руската икономика и бюджет, съответно пък той се използва и за повишаване на военните разходи.

Само в България през "Лукойл Нефтохим“, милиарди долари минаха и влязоха в руския бюджет. Така че според мен тази конференция в Мюнхен, която се проведе само преди няколко дни, и разбира се, след шока от смъртта на Навални, в крайна сметка решенията, които се вземат, са за много по-сериозно затягане на съществуващите санкции. Да, може да има нов пакет, който се обсъжда да влезе тук само след няколко дни, но колкото и да се разширяват санкциите, без ефективното им проследяване дали те се спазват, или не, няма да има ефект.

Според мен стратегията, която в момента развиват европейските страни, е в две посоки. Първо, за последните 70 години НАТО – това беше САЩ, видимо е, че САЩ все повече се вторачват в свои вътрешнополитически проблеми и все повече оставят на европейците да се оправят сами. Така че двете направления на политиката на отбрана на Европейския съюз и на страните членки на НАТО в Европа е първо, повишаване на капацитета на собствените си въоръжени сили, които в момента са в трагично състояние, на всяка една страна членка.

Давам само един пример – операцията на САЩ и Великобритания срещу хутите в Червено море. Всъщност излезе с няколко доклада на британски адмирали в какво трагично състояние е флотът на Великобритания – нещо, което е нечувано досега, тъй като това е една от една от най-силните военноморски страни в света.

Така че точно такива малки и кратки операции показват неспособността на въоръжените сили в Европа да се изправят срещу сериозен противник. И колкото по-бързо се вземат такива мерки, толкова по-добре за нас, европейците. Така че това е първото направление – много бързо вдигане на капацитета на отбраните сили на европейските държави. И второто е веднага, т.е. моментално увеличаване на помощта към Украйна, защото ако Украйна се пропука, разбира се, апетитите идват с властта.

И както виждаме, Русия превзема територии.

Точно така, да. Този конфликт се мести, всъщност Русия напредва от изток на запад, конфликтът се приближава към границите на Европейския съюз и на страните членки на НАТО в Европа, т.е. става все по-близко. Полша е една от първите страни, които вдигнаха своя бюджет, и тя в момента има рекордните 3,9% от брутния вътрешен продукт за отбрана, даже повече от САЩ, процентно погледнато. Така че според мен това са двете направление, които трябва да предприемат тази година европейска страни – рязко вдигане на бюджета за отбрана и рязко вдигане на помощта за Украйна.

Колко например? Рязко вдигане – какво означава това, какво визирате?

Като отначало, според мен тази дупка от 60 милиарда долара, които САЩ трябва да отпуснат на Украйна и все не се отпуска, и вероятността да бъде отпусната също е много малка. Вижда се, че Конгресът и Сенатът са блокирани в момента, даже тази помощ не влиза на дневен ред за разглеждане от двете камари. Така че покриването на тази дупка е много важна. Белият дом и Пентагонът под ръководство на президента Байдън се опитват всячески да заобиколят липсата на това финансиране, като изпращат оръжие за Южна Корея или за Япония, които след това се изпращат в Украйна. Но това са трохи. Та, с две думи, Европа видимо трябва да настъпи повече във финансирането на Украйна. Това го иска и кандидатът за бъдещ президент на САЩ Доналд Тръмп – Европа да поеме по-голямото бреме от финансирането на Украйна. Така че много е вероятно да вървим в тази посока и като начало дупката от САЩ да се покрие от нас, европейците.

Говорейки си за санкциите и бъдещия пакет, 13-ти – фатален може би.

Дано да е фатален за Русия, да.

Фатален за Русия или не. От Мюнхенската конференция дойде едно изказване на българския премиер Николай Денков. Руското издание "Известия“ излезе със заглавие "Българският премиер поставя санкциите срещу Русия над икономиката на страната“. Г-н Керемедчиев, вие как тълкувате тези думи?

Аз по-скоро го тълкувам като едно признание не толкова за България, колкото за целия Европейския съюз, който разбира се, включва и ситуацията в България. За последните 70 години НАТО беше САЩ, т.е. капацитетът на страните в Европа от гледна точка на отбранителни възможности беше почти нулев. Поетият ангажимент в последните 10 години, от 2013 до 2023 г., да се харчат по 2% от брутния вътрешен продукт на всяка страна член на НАТО не се спази от нито на страна, освен от САЩ.

Може би затова Тръмп направи това изказване.

Абсолютно, точно така, да.

Да.

Да, и аз тук не го виня в това негово изказване. Така че всъщност за тези 70 години Европа, Европейският съюз израсна като една охолна общност, богата, с добра, растяща икономика, но опазвана от чужда сила, извън Европейския съюз – от САЩ. Крайно време е Европа да отделя изключително много средства за отбрана, защото този охолен живот вече няма как да бъде поддържан. Така че затягането на коланите икономически, влизането в нови дългове и заеми от страните членки на Европейския съюз, за да може да се отговори на тези изисквания за вдигане на военния капацитет и на отбранителните възможности на всяка една страна членка, ще доведе до затягане на коланите. Така че това, което според мен каза примерът Денков, е по-скоро от европейска гледна точка, че оттук нататък, пак казвам, двете директиви – вдигане на военния капацитет и помощта за Украйна, ще бъдат по-важни, отколкото икономическият ръст на всяка една страна членка.