Мартина Дончева, главен тонрежисьор на Радио "Фокус", в предаването "Добър ден, България"

Сега при мен в студиото е главният тонорежисьор на Радио "Фокус“ Мартина Дончева. Здравей.   


  

Здравей.   

  

Днес с теб ще си поговорим за звука и как звуците и музиката се отразяват върху нашите емоции, настроения, дори и на здравето. В различни наши разговори, например по време на нашите обяди, много пъти сме спорили и сме си говори за музиката и за звука като цяло. От теб научих много интересни неща, които предлагам сега да споделим и нашите слушатели, като например, че чрез музиката може да има голям терапевтичен ефект върху нас и за различните заболявания – говорим и за физически и за психически. Така ли е наистина?   

  

Да, така е. Музиката има огромно влияние върху психиката на човека и повлиява върху заболявания, като алцхаймер, депресия. Разбира се, много е важно да отбележим, че музиката сама по себе си не може да лекува, но има терапевтичен ефект. Тя поражда у нас различни емоции – може да породи радост, може да породи тревожност, и съответно за тези заболявания използват, за да успокояват хората. Много често използват клавирната музика на Моцарт, за да могат да ги успокояват.   

  

Класическата музика съм чувала много пъти, че успокоява хората, включително и мен, ако трябва да си направим такъв експеримент, и мен. Искам да те попитам сега в София, не знам в останалата част от България, предполагам, че времето е същото като при нас, има мъгла, времето е доста неприятно, а ние чухме една песен "Роди се звезда“ – как ти повлия тя?   

  

Ами често казано заедно с атмосферните условия доста ме натъжи, почувствах се доста меланхолично. Тази песен спомогна за тези емоции у мен.   

  

Това е много интересно, защото пък на мен ми повлия доста положително.   

  

Така ли?   

  

Да.   

  

Успокоително?   

  

Успокоително, положително, енергитизиращо.   

  

Интересно. При мен имаше съвсем друг ефект. Може би много зависи от емоционалното състояние, в което ние се намираме в момента.   

  

Възможно е. Та, да се върнем по темата, че много се отклонихме ние с теб. За алцхаймер и за депресията си говорихме.   

  

Да. Също така освен за тези болести, които може да помага музиката, помага и на деца с аутизъм. Отново същия ефект.   

  

Така ли?   

  

Да.   

  

Добре де, при децата не влияят ли повече детските песни, като "Зайченцето бяло“, "Червената шапцица“, или и класическата музика им влияе?   

  

Бих казала, че всяка една музика влияе върху тях. Интересното е, че за мен наистина класическата музика, може би защото аз я приемам за най-изчистена от музиката, която съществува, докато учихме в Академията много от моите професори смятаха, че класическата музика е най-близка до Господ.   

  

Така ли? Защо?   

  

То е малко по-задълбочен ще бъде разговорът и съвсем в друга насока защо това е така. Смятам да не се отклоняваме и все пак да информираме нашите слушатели как могат с музика да помогнат на свои близки, дори и на себе си. Искам да дам един личен пример с едно дете, което познавам с аутизъм. Той е доста музикален и от малък се опитва да свири на пиано. Може би нашите слушатели знаят, че хората с аутизъм могат да бъдат доста неспокойни и целият свят ги стресира, и точно това самите звуци ги прави неспокойни. Та, аз наблюдавах как – пуснах му Шопен, едно клавирно произведение на Шопен – интересното беше, че той започна да се успокоява, и освен че се успокои започна да свири при положение, че за пръв път чуваше това произведение. Останах изключително впечатлена от ефекта на музиката върху него. Детето успя и да се концентрира. Може би доста хора знаят, че децата с ауитизъм имат трудност с това нещо.   

  

Да, свръхемоционалност. И препоръчваме класическата музика не само за хора с проблеми, психически здравословни, а като цяло, защото ежедневието ни е доста трудно. Как влияе обаче музиката на всички нас? Говорихме си сега с теб – въпросната песен, която мина на Лейди Гага повлия по различен начин на нас.   

  

Да. Сега, за самата музикотерапия, защото аз не знам дали си запозната, но се провеждат такива сеанси музикотерапия.   

  

Разкажи ми малко повече.   

  

Не съм доста запозната с това нещо, не съм го практикувала. Знам, че в Музикалната академия в София и Академията в Пловдив това се изучава, и съответно виждала съм част от техните лекции как с различни ритмични упражнения и с музика създават, първо възпитават – музиката много възпитава, може да ги успокои…  

  

Учи ни на дисциплина.   

  

Да, дисциплина разбира се, на отдаденост. Аз като музикант бих казала, че едно от най-големите неща, които музиката ме е научила и за свирене, и за слушане говорим, е емоционалност – да мога да изразявам себе си.   

  

Първо да те попитам как се чувстваш пред микрофона, а не пред пулта?   

  

Доста е различно е честно казано, съвсем друга емоция изпитвам. Но тъй като си говорим за емоции и за това музиката как ни кара да се чувстваме, искам да те попитам тази песен, на OneRepublic теб как те накара да се почувстваш?   

  

Ами приповдигнато. Представях си, че съм някъде на оживена улица, вървя си, слушам си тази песничка, искам да танцувам, обаче не може пред хора.  

  

В радиото може.   

  

В радиото мога и това правих и на стола, но хората няма как да видят. Обещахме на нашите слушатели да си поговорим за филмовата музика. Колко е важно да има музика когато гледаме филм?   

  

Бих казала, че това е изкуство в изкуството – музика в киното. Съответно на мен би било изключително странно да гледам филм без музика. Музиката засилва емоциите у нас. И за мен тя е неизменна част от изкуството. Върви винаги като фон, което е много интересно, върви винаги като фон и почти никога не я забелязваме. Много често се улавям как гледам филм и забравям за музиката, но музиката е нещо, което ме кара да изпитвам тази емоция.   

  

На подсъзнателно ниво.   

  

Да, на подсъзнателно ниво. И бих казала да речем, ще дам пример с хорър филмите, бих казала, че без музика и саунд ефекти един хорър филм би изглеждал доста нелепо – някакви хора просто седят и се гонят нагоре и надолу.   

  

Звуковите ефекти са много важни при гледането на филми или сериали.   

  

Разбра се. Много често се случва така, че когато записват говора, те не могат да запишат самите звуци като отваряне на врата, всичко се прави постпродукционно. Може би за нашите слушатели ще е интересно да разберат част от как се правят някои саунд ефекти, като примерно бях гледала как записват стъпки на сняг – изсипват в една тава брашно, гледат филма и имитират стъпките на самия актьор. И ние всъщност не се замисляме, че това се случва, но е така. Друго нещо интересно гледах съвсем наскоро съвсем записваха саунд ефекти на дракон, тъй като все пак той се движи, не може да е, огромно животно да го нарека е, поскръцванията му от самите му люспи ги бяха за писали с маруля – пред микрофона просто огъват една маруля.   

  

А, много интересно.   

  

Най-различни неща, примерно когато има сцени с водопад, те гледат самото видео и изсипват кофи с вода или просто в един леген разтъркват водата и записват цялото нещо, така че смятам, че ще бъде интересно и на нашите слушатели…   

  

Ако се интересуват.   

  

Ако се интересуват.   

  

Много пъти сме спорили с теб за звукозаписа дали е изкуство или не.   

  

Разбира се, че е изкуство. Ние, тонрежисьорите също творим. Ние сме част от екипа, който създава дадено произведение. Създаваме звуците. Ние все пак в нашата титла има думата "режисьор“ – ние режисираме всъщност звука. И един тонрежисьор може да направи страхотни неща с микрофона. Нашата цел е да предадем това, което се случва на живо, да може до повече хора да достигне.   

  

Да, нека да си поговорим сега и за музиката, която обаче се чува от глухите хора. Как?   

  

Много интересен въпрос.   

  

Как се усеща музиката от глухите хора?   

  

Усещат вибрациите. Всеки един тон има различна чистота. Бях гледала един от тези формати музикалните, не в България, бях гледала едно момиче как всъщност то е глухо, но пее и свири, което е доста… Аз в първия момент…   

  

И то правилно.   

  

Да, пееше по-добре от мен. В смисъл аз за…   

  

Нямаше претенциите, че пееш много добре, но се справяш.   

  

Да. Но това момиче пееше прекрасно, свиреше прекрасно, и бях много учудена всъщност как това се случва.   

  

Да, как се случва?   

  

Ами в този случай тя свиреше боса, и каза, че усеща вибрациите, защото освен пак освен, че тя свири и пее, имаше още хора – оркестър, който свиреше заедно с нея. И бях изключително впечатлена и си мисля каква воля имат хората, които имат…   

  

Са лишени от слуха.   

  

Да, от това сетиво. Също така гледах доста интересен филм "Кодът“ се нарича, той спечели "Оскар“ миналата година, за глухонямо семейство. И там в цялото семейство, дъщеря им всъщност не беше глухоняма и искаше да свири. Просто препоръчвам на нашите слушатели да изгледат филма, тъй като е доста въздействащ, как един човек въпреки своя живот се обръща към музиката, и музиката е нещото, което те кара да вървиш напред.   

  

И се чувстваш значим.   

  

Точно така.   

  

Слагаме край на нашия разговор, но е тема с продължение, тъй като имаме да си кажем още много неща, но обещаваме това да се случи в други предавания.    

  

Точно така.