Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев за приоритетите, залегнали в Програмата за развитие на общината за периода 2023 – 2027 г. в интервю за "Фокус“.

Господин Захариев, Общински съвет – Смолян прие на последното си заседание Програмата за управление на общината за периода до 2027 г. Какви са основните приоритети на Програмата и кои са по-значимите проекти, които ще се реализират в общината през този мандат?

Радвам се, че беше приета Програма за управление на община Смолян до 2027 г. Освен в началото на настоящия мандат, се намираме и в средата на програмния период, който завършва през 2027 г. Ще започна с неща, които са значими за града. Това са европейски проекти, които напълно импонират и кореспондират с визията за развитие на общината. Такъв един проект е Младежкия център, който очакваме да бъде изграден през настоящата година и през 2025 г. да има такъв център в сградата на бившия Техникум по дървообработване. Такъв проект също е този за енергийна ефективност на Художествената галерия, който смятаме да се реализират през тази година. Там имаме модерно отопление с термопомпи, изолация, както и работа по покрива. Хубаво е съгражданите ни да знаят, че беше одобрена на първи етап Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на община Смолян – това е основният инструмент, който ОП "Региони в растеж“ ще финансира през този програмен период. Там дейностите са много, партнираме се с няколко общини – Чепеларе, Баните, Златоград, но е хубаво да се знае, че там сме предвидили една по-сериозна интервенция в Регионалния исторически музей "Стой Шишков“, като считаме, че там има нужда от инвестиция. Надяваме се на следващ етап концепцията да бъде одобрена и още в тази година да започнем и там работа. Да не забравяме и обновеният планетариум, който беше открит през изминалата седмица. Предстои да се разширява съдържанието и възможностите, както и за конгреси и младежки дейности, така и в киносалона, където да се провеждат образователни дейности. Имаме възможност и да предаваме събития на живо – дали ще бъде на Европейската космическа агенция или други, дори и за такива, които не са свързани с астрономията, може да се използва сградата. Подали сме към държавата и подмяна на отоплението на Родопския драматичен театър, така затваряме комплекса, що касае центъра на града. Поставяме и акцент за развитието на природните забележителности, панорамни площадки, въжени градини, има проекти и в тази насока.

Какво се планира за продължаване на проекта с подмяна на горивната база, както и по енергийната ефективност на жилищни сгради?

Насочвайки се през природоекология, имаме основен акцент към качеството на атмосферния въздух. Знаете, че общината защити проект за подмяна на отоплителните инсталации в града, имаме вече включени и термопомпи. За хора, които са със затруднения, има възможност и за фотоволтаични инсталации. Някъде в май или юни ще има отново прием и ще има още доста домакинства, които ще получат подкрепа. Надявам се в края на лятото да започнат и монтажите по новата програма. Енергийната ефективност – предстои да бъдат монтирани фотоволтаични инсталации върху покривите на спортната зала и плувния басейн. Работим по още проекти, които предвиждат различни видове възобновяеми енергийни източници. Очакваме и за публични сгради да се отворят възможности за обновява и енергийна ефективност и по линията на ПУДООС и по линията на европейски проекти. Знаем, че премина първият етап на санирането на многофамилни жилищни сгради, където доста от средните общини, включително и Смолян бяхме ощетени. Сега предстои втори етап с 80 % финансиране и 20 % съфинансиране. Настояваме държавата да отдели средства дали през актуализация на бюджета или средства от ПВУ през следващите години също за саниране, понеже в Смолян има едни поне 50-60 жилищни блока, които са готови с всички документи, така че добавим към тези около 50 вече санирани блока и тези, които предстоят и да променим напълно облика на града. Ефектите тук са няколко – по отношение на спестени парникови газове, по-малко разходи за отопление и екологични и често естетически, така че това е също приоритет в Програмата на кмета. Продължаваме да работим и към електронно обслужване на едно гише. Радвам се, че държавата влезе в своята позиция и чрез Министерството на електронното управление започнаха за помагат на общините се разработват и доразвиват системите за електронните услуги. Почти всички услуги са електронни, хората могат да ги заявяват от в къщи и да правят проверки. В тази посока продължава развитието. Всички виждаме и едно предизвикателство при въвеждането на еврото догодина, но там също се работи.

Какво планирате по отношение на мобилността и организацията на движението в Смолян?

По отношение на мобилността, включваме в доста от проектите си електрически велосипеди, автомобили, които да могат да се наемат или по заявка да се ползват от туристите до туристически атракции. Знае се, че в Смолян няма ЖП-транспорт и всичко е на колела. Релефът е такъв, че основните връзки са откъм Пловдив. Природните забележителности тук са разположени на различни места. Така че, ще изградим една мрежа от шатъли с предавателна заявка или с наемане, за да може ако турист пристигне тук с автобус да посещава различните атракции. В тази връзка се изготвя и генерален план за организация на движението в града. Изграждаме кръгови кръстовища и пътни връзки в града. Очакваме приоритет да е изграждането на главна пътна комуникация в Устово, отварянето на ГКПП "Рудозем-Ксанти“, който се надяваме вече през тази година да бъде отворен след толкова много години. Където има възможност трябва да се изградят и велоалеи. Знаем, че в Смолян това не е чак толкова лесно заради релефа. С малки стъпки ще започнем там, където има габарит да се изградят велоалеи.

Наскоро стана ясно, че предстоят и сондажи за търсене на минерална вода в общината и развитието на балнеотуризма, какво предвиждате в тази насока?

В годините сме коментирали това, но господин Мелемов сериозно заложи на това нещо и приоритет и новост в този мандат е проучваме и сондаж за термални води, с оглед на затваряне на кръга от услуги и преследване на концепция за туризъм в 12 месеца активен и да добавим балнеологията и към летния и зимния туризъм. Сега вървят кандидатствания по трансграничната програма "България – Гърция“ където си партнираме с гръцки и български партньори по отношение на кръгова икономика, използване на ресурси, туризъм. Нещо, което също и през държавата и през трансграничната програма смятаме да включим е една допълнителна инвестиция – площадното пространство в града и водната каскада. Иска ни се да направим една постоянна сцена на центъра, до добавим допълнителни функционалности към каскадата. Дали ще бъде 3Д-мапинг, лазерно шоу, звукови ефекти тип "пеещи фонтани“. Така ще се създаде едно пространство, привлекателно и за събития – национални и местни и да е място, привлекателно за туристи и за местните хора.

Какви са набелязаните мерки за развитие на културните събития и празници в община Смолян?

Ще продължим да организираме големите събития в общината, добили голяма популярност през годините, като събора "Рожен“, Гайдарското надсвирване в Гела, Песпонеселник в Широка лъка, събитията, които се организират по поречието на река Арда и Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, в Момчиловци също, Полковник Серафимово, Стойките и други. Така ще се правят такива събития в отделните сезони – лятото с акцент към фолклора, на есен с акцент поп и рок музиката, през пролетта Майските културни тържества, работа с деца покрай 1 юни. Така всички тази изброени дотук инвестиции ще имат своята публика и ще има за кого да ги правим. Ние сме областен център и имаме посещение от съседните общини и всички туристи и гости проявяват все по-голям интерес към събитията в община Смолян. Надяваме се с инфраструктурата и събитията да издигнем на едно следващо ниво цялата културно-туристическа и спортна програма в общината.

Какви са предвидените инвестиции в спорта и в младежките дейности?

Там продължават инвестициите. Поставили сме си за цел и сме кандидатствали за покриване на едно футболно игрище 38 на 19 метра, което може през зимата да се използва. За поливна система на стадиона в Райково сме кандидатствали и се надяваме да бъдем одобрени. За нашите деца, всичко е насочено към тях, но ще има повече "зелени“ и "бели“ училища. Сега по един от проектите ще кандидатстваме за тях. Ще продължим младежките обмени. Знаете имаме традиционни такива с Кишпещ, Унгария и тази година предвиждаме с Пендик, район на Истанбул, като може да се разшири и с Германия. Програмата е всеобхватна. Визията на кмета Мелемов и екипа е да продължим в посоката, в която се движим и сега и да използваме всички възможности, които се откриха по ПВУ и оперативните програми, за да може да надградим.

Планират ли се инвестиции в инфраструктурата и за укрепване на свлачищата, които са сериозен създават проблеми в общината?

Скоро имахме среща с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков и се надяваме скоро да започне работа и по изграждането на трета лента на няколко места по пътя Пловдив – Смолян, да започне проектиране на скоростния път от магистралата. Разбира се, ще работим и по рехабилитацията на пътища и пропадания, визирам най-голямото свлачище в Тикале, както и по пътя за Широка лъка, където има проблеми на доста места. Държавата се ангажира да подкрепи свързаността, защото знаем, че всички тези неща, за да има кой да им се наслади, трябва да има тази пътна свързаност.

Ще продължи ли поставянето на камери за видеонаблюдение в Смолян?

Опитваме се ежемесечно да награждаме системата за видеонаблюдение. Правим това, първо, за да успокоим съвестните граждани и второ да отправим предупреждение към не толкова добросъвестните, че във всички места, на които е възможно поставяме видеонаблюдение. Вече технологията е такава, че се поставят и камери със соларно захранване и по отношение на управление на отпадъците и по отношение на обществения ред, това е бъдещето. Предстои съвсем скоро още камери да бъдат монтирани. Молим всички да спазват правилата по всички закони и наредби и да знаят, че при неспазване ще може да им бъде търсена отговорност и на база на видеонаблюдението, което се изгражда в града. В същото време и да покажем на нашите съграждани и гостите на града, че той става все по-сигурен. Слава Богу знаем, че района ни е такъв, но това допълнително допринася за тази сигурност.

Ще има и нови възможности, но това е нещата, които се предвиждат и се надявам още тази, следващата и 2026 г. да се реализират, защото всички знаем, че от момента на проектиране, на подаване, до проектиране, обществени поръчки и изграждане, процесът е дълъг. За всичко казано дотук обаче, смятам че една голяма част трябва да се случи през този мандат. Ще има и нови неща, които ще се случат и не са планирани толкова детайлно, но в партньорство с гражданите и организациите ще продължим да развиваме заедно нашия град и региона в правилната посока.