11-тото издание на Детски кинофестивал се провежда в Пловдив

Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Лили Бързева, организатор на фестивала.

Кажете до кога продължава фестивалът? Какви ще бъдат заглавията тази година? Какво е селектирано за кинофестивала и още любопитни неща?

Здравейте, това е 11-ото издание на Детския кинофестивал в Пловдив, така обичан и чакан от деца и родители вече толкова много години. Организираме го съвместно с Община Пловдив, които са основен съорганизатор на фестивала. Иначе той традиционно се провежда в "LUCKY – Дом на киното“ - домакин на събитието, където в 4 уикенда децата ще могат да гледат най-касовите, най-любимите им филми от последната година. За да направим селекцията, всъщност водещо е това да бъдат филми с много добри резултати, още от премиерната им седмица и след това, задържали се на екрана по-дълго време. И така сме сигурни, че децата ще бъдат доволни и че някои от тях , които идват за първи път на кино, ще станат и редовни киномани. Всъщност, идеята на фестивала е точно това, да дава възможност за среща с киноизкуството и за най-малките, защото всички знаем, че понякога това е изключително висок разход за  цялото семейство да заведат едно 3 или 4-годишно детенце на кино. И не винаги резултатът е позитивен. И не винаги на децата им харесва тази първа среща. Но тогава, преди 11 години, когато създавахме фестивала основната идея беше тази. След това се доразви в това, че социални групи и деца от околностите на Пловдив могат да посещават фестивала групово. И всъщност, киноизкуството да бъде с едно по-голямо разпространение сред децата, които нямат достъп до него. Домовете за деца, лишени от родителски грижи, също са доста често гости на фестивала и за тях запазваме предварително места. И така има я и тази социална функция Детският кинофестивал, освен разбира се, забавлението, което предлага на децата. Тази година имаме едно надграждане с “Уча се", най-награждаваната платформа в България, която се включва като партньор на фестивала. Те всъщност осигуряват по наша селекция едни много интересни и забавни филмчета за личностно развитие и любопитни факти, като например историята на българското кино, разказани по един увлекателен начин. Филмчета за това кой съм аз кариерно развитие, какви са професиите на бъдещето, здравословно хранене, как да избера какво да уча след 7-ми клас. Такива наистина полезни и любопитни малки видеоматериали, които децата ще могат да видят преди всяко филмче.

Заговорихме за билети, да кажем какви са цените? От колко до колко ще са прожекциите, в коя част на деня?

Прожекциите са сутрин от 11 и от 13 часа, по два филма събота и неделя, от 6 до 28 април, като билетите за деца до 12-годишна възраст са безплатни, а за родители са 6 лв. Билетите родителските и безплатните талони за децата с място могат да бъдат получени само за прожекциите, в рамките на същия ден. В 10.00 ч. отваря касата и в деня могат да бъдат получени и за двата филма от 11 и от 13 часа. Тази практика се наложи, поради безплатният характер на фестивала, защото с безплатни резервации доста често остават празни места. И затова мислим, и опитът ни показва, че това е най-чистият и най-справедливия вариант.

Нека да кажем и някои заглавия на филми, които децата ще видят?

Започваме с “Желание", този хит с гласа на Керана като Аша, после “Стихии", това е филм като продължение на един много хитов филм на “Пиксар".  В “Стихии" се разказва за четирите елемента в природата, които във филма не трябва да се смесват, но така има предизвикателства и приключения, свързани с това. “Тролчета", любимите тролчета, най-новата от 2023 г. версия “Бандата се събира", “Патешки истории", “Пес Патрул", също любим на децата герой, “Лонг", мюзикълът, който завладя киноекраните само преди няколко месеца, също е в нашата програма. “Супер Марио" също любим герой много за момчетата и още едно заглавие за момчетата “Спайдърмен през спайди вселената", това е също последният филм за Спайдърмен.

Наистина интересно и надявам се, че ще е пълен салонът винаги. Така ли става обикновено?

Да, обикновено така се случва и ние чакаме децата с нетърпение, започваме надуването на балоните от днес и ги чакаме.

На каква възраст са ви редовните посетители, вече 11-та година? Има ли някаква такава статистика?

По принцип наистина нямаме статистика, но виждаме в залата деца от 3-годишна възраст до 12 -годишна. Доста често идват и сами деца, по-големите идват и без родители. Забелязали сме също, че има и такава, една обратна тенденция, в семействата, тоест, идват и двамата родители с едно дете.

Тоест, и на тях им харесва.

Тъй като филмите вече знаете, по принцип е и такава тенденцията в анимационното кино, те са забавни и за възрастните. Така че нямаме определено само детска насоченост. Определено ще зарадваме и родителите.