Токът за бита ще поскъпне с между 4 и 5% от 1 юли заради включването в микса на по-скъпо електричество от ТЕЦ "Марица-изток“ 2. То бе разпоредено със заповед на бившия енергиен министър Росен Христов. Това заяви вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като взе участие в енергийния форум "Зелена трансформация“ за "Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа“. Интервю с енергийния експерт Красимир Манов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Манов, очаквано ли беше това увеличение или можеше да се избегне, имаше ли и други варианти да не се стига до него? 

Ако може така да се пошегуваме, "очаквано“, защото аз имах възможността да го кажа и на други места – въобще не трябваше да се стига до това увеличение. Както вие цитирахте преди малко, заради прословутата квота на ТЕЦ "Марица-изток“ 2, но и заради ред допуснати системни грешки през годините, особено от предишния министър, по-предишния министър и по-предишния министър, с тия порочни решения, които ги взеха, и то през решения на Народното събрание, с което се потвърдиха нещата, можеше въобще да не се стигне до това нещо. Така един вид ние спасяваме ТЕЦ "Марица-изток“ 2, която би било редно да бъде спасявана по други причини, а не по тази причина, която я представи шефът на КЕВР. Все пак 5% е доста сериозно увеличение. 

Да. По други причини, може би и по друг начин. 

Точно така. Значи аз от отдавна говоря за прословутата ПАВЕЦ "Чаира“, която от повече от година не работи и един господ знае кога ще заработи. Това са 860 мегавата, които ако работеха – виждате, тук като потоп стана в България, тя работи с вода тая централа, можеше много сериозно да помогне на енергийната система и въобще да не се стига. То и сега не трябваше да се стига до това увеличение. Просто това се прави умишлено, за да може да се "спаси“ топлоелектрическата централа ТЕЦ "Марица-изток“ 2. 

Защо не гледаме към ПАВЕЦ "Чаира“, за която вие говорите? Защо според вас не се обръща внимание? Защо да се прави умишлено? 

Защото не само аз, и група експерти имаме сериозни основания да твърдим, че там е извършен саботаж срещу тази централа. Тя беше пусната да работи след ремонт, който погълна огромни средства, и до такава степен съоръженията са повредени, че най-вероятно ще се наложи много сериозни разходи да се направят наново, за да се възстанови. Защото ПАВЕЦ "Чаира“, тя така е направена и такава е нейната роля, да може да покрива върховите консумации на ток – говорим за сутрешните часове и вечерните часове, когато консумацията е най-висока. Това просто нямаше да бъде допуснато, ако тя беше в състояние да работи в момента.

Закриването на ТЕЦ-овете ще принудили според вас България да внася електроенергия? 

Тя и сега внася електроенергия. Тук това е част от една много по-голяма да не кажем "измама“, но една схема – т.нар. "Зелена сделка“. Никой не казва, че пътят, по който трябва да върви човечеството, е грешен. Т.е. ние трябва все повече да използваме фотоволтаици, ветрогенератори, ядрена енергия, за да намалим т.нар. "въглероден отпечатък“ – вкарването на повече въглероден диоксид в атмосферата. Но както винаги съм казвал, това няма да стане толкова бързо, колкото на някои хора им се иска. Даже виждам напоследък много сериозни държави, като Германия, като Италия, които са едни от най-големите автопроизводители, които категорично казаха: "Ние няма да си спрем автомобилното производство и двигателите с вътрешно говорене заради това, че някой иска да краде пари“. Тук става въпрос – и може би хората ще започнат много скоро да ги разследват тези неща, защото става въпрос и за много сериозни измами в тая област. Въпреки че пътят е правилен, ние трябва да обърнем внимание на т.нар. "базова енергия“ – говорим за атомни централи, говорим за топлоцентралите. Ще ви дам един пример: Преди две седмици, когато мина 30 градуса термометърът във Великобритания, ами те пуснаха една топлоцентрала над 400 мегавата и на път беше да пуснат още една, което показва, че скоро няма да се отървем от въглищата, от природния газ, от горивата бензин и дизел, и т.н.  

Знаем, че енергетиката е в основата на всяка икономика, но какво прави България? 

Това е много интересен въпрос. Общо взето, България нищо не прави.  

Дали нищо не прави? 

Абсолютно нищо не прави. Виждате напоследък какви новини идват от Турция, от Румъния за откриване на нови находища. Ние имаме тука 480 милиарда доказани запаси от природен газ, но в същото време имаме мораториум от 10-12 години, сложен от Народното събрание, да не си разработваме собствените находища. А България ежегодно харчи между 10 и 15 милиарда от парите на данъкоплатците за купуване на енергоресурси. Многократно съм споменавал за "Нефтохим“ в Бургас. Всички други народи си гледат националния интерес, ние упорито гледаме национални интерес на други държави и не гледаме собствения си национален интерес. Ето, аз един пример ще ви дам: При тези цени на нефта, както многократно сме го говорили, включително и при вас, цените на бензина и на дизела трябва да са с около 80 стотинки до 1 лев по-ниски, защото сортът "Урал“, от който основно се произвеждат горивата в Бургас, е с 30 долара по-евтин от международната цена – някъде около 40 долара на барел. Нищо не прави правителство, поредица правителство нищо не правят. Какво да очакваме? Когато ние не си гледаме интереса, никой друг няма да се погрижи за нас. 

Сраната ни обмисля да заведе арбитражно дело срещу "Газпром“ по повод спрените доставки от руската страна през 2022 г. За това ни съобщи и служебният министър на енергетиката Росен Христов. На какво трябва да обърне внимание според вас настоящият министър на енергетиката г-н Румен Радев

Г-н Румен Радев – това е някакво дежа вю, носи името на президента. Неговите служебни правителства нищо не направиха. Ако си спомнят добре нашите слушатели, те дойдоха със заявката, че са заваряли хаос и разруха и че без "Газпром“ ние не можем да се оправим – това бяха думите на Росен Христов. Какво се оказа накрая, няколко дена преди да си тръгне? Започна да говори как ние ще съдим "Газпром“ за пропуснати ползи и недоставени количества. Извинявайте, това меко казано не е сериозно. Той някакво просветление получи тоя човек за 10 години. Аз още от първите дни, дори преди това съм казвал не само че може да се оправим без "Газпром“, а може значително да намалим цените на природния газ. Трагедията тук е, че каквото и да се прави, накрая пак природния газ ни го доставят от "Газпром“, само че този път като втечнен природен газ. Така че ние имаме всички шансове да успеем в това арбитражно дело и жалкото е, че сме едни от последните, които ще заведем такова, защото над 20 компании вече са предприели процедура по завеждане на такъв арбитражен иск. И съвсем убедено мога да кажа, че всички ще си спечелят делата срещу "Газпром“.  

А ние защо да не го направим? 

Трябва да го направим и ние, но правителството не направи нищо, и една малка крачка не направи в тази посока, защото това са изключително сложни, възможно най-сложните дела, които съществуват в корпоративното право, и там са сложни доказателства, факти, обстоятелства и т.н. Може би ще трябва да чакаме на опашката да намерим някоя сериозна адвокатска кантора, която да може да свърши тази работа. 

И на какво трябва да обърне точно внимание Радев сега? Кои са основните компоненти, които трябва наистина да се разгледат внимателно за бъдещето на страната ни?  

Много неща трябва да се разгледат, но аз мисля, че той на нищо няма да обърне внимание, защото той не е компетентен. Поредният трети министър, който не е компетентен в областта, за която ще отговаря. Иначе проблемите са страхотни. Като започнем от атомната централа. Една добра новина – подписахме с "Уестингхаус“ за прословутия Седми блок, който трябва да се изгражда по технологията ІР1000, даде се някакво начало, да видим докъде ще го докараме, защото това е сложен процес, който ще трае поне 10-12 години, дано да не са повече. ПАВЕЦ "Чаира“, за който споменах. "Нефтохим Бургас“ – аз даже в едно предаване скоро казах при ваши колеги, много зорко ще следим какво се случва с "Нефтохим Бургас“, кога правителството ще влезе в оперативно управление на рафинерията и да спре това ограбване на българите. Оттам нататък – за ТЕЦ "Марица-изток“ 2, а тук до година-две ще спрат работа и другите две централи – 1 и 3. Така че проблемите са жестоки – електроенергийната система в ЕСО, НЕК и т.н. Проблемите са гигантски, а хората са некомпетентни, които ще управляват министерство.  

Въглищните централи също така, да.

Точно за това говорехме – Маришкия басейн. 

Да, да. Г-н Манов, много, много наистина са темите, но сега ще приключим разговора с вас дотук. Надяваме се, че все пак властта ще обърне внимание на тези неща, за да се развие нашата държава, икономиката ни, енергетиката ни, които са свързани. 

Надяваме се.