Налице е криворазбрана либерализация на пазара на ток и абсолютна институционална безпомощност. Либерализацията е процес, който е изключително закъснял във времето и следваше да бъде стартиран поетапно много отдавна. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ремина Алексиева, анализатор в програма “Енергетика и климат" от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите на експерта това, което се случва ясно показва, че за пореден път публични власти не могат да се комбинират добре помежду си: "Защото е доста сложен въпрос и изисква много приемане на информация, дискусии и синхронизация на различни политики. За пореден път виждаме, че буксуваме на едно място".

Ремина Алексиева е убедена, че реформата не трябва да бъде отлагана: "Мотивите, които бяха упоменати, че наистина някои неща не са подготвени добре и че трябва потребителите да бъдат предпазени и защитени – това е така, само че ние не можем да продължим да сме в режим на изчакване и да не вземаме мерки. И съответно едно подобно отлагане би създало някакво изкуствено спокойствие в краткосрочен план, но всъщност ще става все по-зле положението, ако ние не сме подготвени за тези процеси. За потребителите не се очаква някаква грандиозна промяна все още в начина, по който ние ще плащаме сметките си или ще избираме доставчик, тъй като идеята е това нещо да се случи поетапно до 2026 година, когато битовите потребители ще излязат на свободния пазар. Въпросът е дотогава всъщност какво правим – дали сме подготвени, дали ние сме информирани като граждани достатъчно как ще се случи това, как ще можем да избираме между различните оферти. Всички тези елементи трябва да се случат рано или късно, и по-добре да се започна сега".

Според експерта към момента е налице свръхползване на енергия и дисбаланс в потреблението, но ако се премине към пълната либерализация на пазара на ток тогава потребителите биха спечелили генерално от това, тъй като либерализацията ще им даде възможност по някакъв начин да оптимизират потреблението по-добре: "Но също и да помислят за това как реално да спестят в бъдеще, и ще имат свободата съответно да избират доставчик, да менажират по-добре това потребление. Битовете потребители ще излязат чак 2026-та година, дотогава имаме време, в което ние вече трябваше да сме започнали да се подготвяме чрез различни мерки и стимули, така че да сме готови за този процес. Това нещо в момента не виждаме да се случва. Виждаме една обърканост у хората по-скоро, което абсолютно не е целта, защото накрая излиза, че либерализацията е лоша. Тя сама по себе си като процес е неотложна и доста нужна в крайна сметка", обърна внимание Ремина Алексиева.