Парламентът прие проект на решение, с което създаде Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно "Пътната карта" и "Балкански поток", предаде репортер на "Фокус"

Проекторешението бе прието със 182 гласа "за", само един депутат от ГЕРБ-СДС бе "против".

Комисията е на паритетен принцип. Всяка партия има по двама представители в нея. От ГЕРБ-СДС това ще бъдат Томислав Дончев и Александър Ненков, от ПП-ДБ - Венко Сабрутев и Мартин Димитров, от ДПС - Рамадан Аталай и Станислав Анастасов, от "Възраждане" - Даниел Проданов и Коста Стоянов, от БСП - Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов, а от ИТН - Тошко Йорданов и Павела Митова. 

Депутатите обаче не успяха да изберат председател на комисията. Двете кандидатури бяха на Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от "Възраждане", но и двете не бяха приети. Жечо Станков предложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да определя такъв преди всяко заседание на комисията. 

Пътната карта за "Балкански поток" е подписана през 2017 година от енергийния министър Теменжука Петкова в правителството с министър-председател Бойко Борисов

Временната комисия бе поискана от парламентарната група на ПП-ДБ. Те смятат, че с изграждането на този проект България е дала възможност на Руската федерация да стартира войната срещу Украйна. 

Още миналата седмица от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят създаването на тази комисия. Те обаче припомниха, че именно благодарение на тези тръби Асен Василев се е опитал да наложи такса от 20 лева за мегават час за транзитния пренос на газ към Сърбия, Австрия и Унгария. 

По време на дебатите депутатите от ГЕРБ-СДС реагираха със смях на Венко Сабрутев, който прочете мотивите зад проекторешението. 

От опозицията нападнаха ПП-ДБ заради това, че девет месеца, докато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаха съвместно управление, не са повдигнали темата. Въпреки това обаче от "Има такъв народ" заявиха, че ще подкрепят създаването на комисията. 

Петър Николов от ГЕРБ-СДС заяви, че след парламентарните избори ще представотелите на ПП-ДБ ще спаднат до 45 депутати. Той каза още, че никой от първата политическа сила не смятал, че има проблем с "Балкански поток". 

"Вие проваляте всичко, до което се докоснете. Заради този начин на мислене вие свалихте правителството на Кирил Петков, заради този си начин на мислене свалихте правителството на Николай Денков", заяви Николов.

Теменужка Петкова пък обясни от парламентарната трибуна, че "Балкански поток" е проект, който носи стотици милиони левове на страната ни.