Костадин Костадинов, председател на ПП "Възраждане“, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

Изненадваща е прелюдията към предизборната кампания за 49-тия парламент. От Министерството на финансите на САЩ публикуваха списък "Магнитски“, в който попаднаха петима български граждани, след което на посещение, изненадващо още повече, у нас дойде координаторът по този списък като специален пратеник и проведе серия от срещи. Това отпуши допълнително политическите страсти с коментари и анализаторски твърдения, което отвори възможност за спекулации по повод предстоящия вот и най-вече за това, което ще се случи след него. За какво ни подсеща списъкът "Магнитски“? Наш гост е Костадин Костадинов – председател на ПП "Възраждане“. Какви послания отправиха към България САЩ и Великобритания, която излезе също с паралелен черен списък?

Посланието е едно – че България е тяхна буквално територия, в която те могат да се разпореждат, както си решат, защото това, което те направиха за пореден път, е поредната груба намеса, брутално вмешателство, безцеремонно налагане във вътрешните ни работи, нещо, което една суверенна държава не би трябвало по никакъв начин да толерира, но за съжаление, България не е суверенна държава. България е американска колония и тук волята на американските управници е закон. Много е тъжно, между другото, това, което вие казахте, че един четвърторазряден американски чиновник като този О`Брайън, който е координаторът по тази санкционна програма, след като дойде тук, в нашата страна, беше посрещнат на най-високо ниво, включително от самия президент – нещо, което между другото е безкрайно унизително за президента, защото той трябва да се среща само и единствено с хора, които са от неговия ранг, когато са чужденци. С български граждани той може да се среща с всеки един от нас, защото той е държавен глава и в крайна сметка той трябва да обръща внимание на всички българи, но когато някой чужденец дойде в нашата страна като гостенин, към него трябва да се отнасяме така, както биха се отнесли примерно към нас самите, ако сме в съответната друга държава. Мислите ли, че ако някой четвърторазряден български чиновник отиде във Вашингтон, ще бъде приет от американския президент? В този случай просто трябваше да бъде единствено и само изпратен някой помощник на помощника на помощник-секретаря на президента, за да изслуша любезно американеца и след това да го изпрати да си ходи по живо, по здраво. Даже и това щеше да е прекалено, но хайде, да кажем ние, българите, сме гостоприемен народ. Но вместо това, българският президент го прие и го посрещна на най-високо ниво. Това е абсолютно недопустимо и това показва тоталното неравноправие в отношенията между България и САЩ, които не са отношения между партньори и съюзници, както уж би трябвало да бъдат, а които са отношения между сюзерен и васал.

С какво си обяснявате гузното поведение на повечето ваши колеги, политически лидери?

Кое поведение, извинявайте – гузното?

Гузното поведение на повечето ваши колеги – с какво си обяснявате?

С това, че са гузни. Благодаря ви за хубавия въпрос, наистина много точно казано. Гузно поведение, гузно мълчание. Аз съм изключително изненадан, между другото, от мълчанието на Бойко Борисов и ГЕРБ като цяло, защото в този случай, ако те смятат, че техният съратник Горанов, който е един от хората, които са санкционирани, е несправедливо обвинен, те би трябвало да го защитят, а те, вместо това, мълчат. Това е абсолютно недостойно поведение. Още повече, че тук и слепите виждат, за какво става въпрос. Със санкциите срещу Горанов, който е така да се каже много близък до Бойко Борисов и докато беше министър-председател беше дясната му ръка, все пак беше негов заместник в Министерския съвет и финансов министър, ударът срещу Горанов всъщност цели едно много просто нещо. На принципа на българската поговорка "Казвам ти, дъще, сещай се, снахо“, удрят помощника, за да стане ясно на главния герой в ГЕРБ, че трябва оттук насетне да слуша, което честно казано, мен ме кара да си мисля, дали не се подготвя оттук насетне една силово сглобена доносническо-гербаджийска коалиция. От една страна – ГЕРБ, от друга страна – "Доносническа България“ и "Продължаваме промяната“. Това е твърде вероятно и твърде възможно.

Трябва да ви кажа, че посещението и изявленията на г-н О`Брайън отправят намек не само към ГЕРБ, те отправят намек и към тази коалиция – "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, защото ние виждаме в този втори списък "Магнитски“ хора, за които се твърди, че имат корупционни прояви, но те са от много по-предишно управление. Докато от сегашното управление, последното, на редовното осеммесечно правителство ние имаме няколко политически финансови скандала, в които също има руски връзки и за които дори имаше парламентарни нарочно създадени комисии. Тези хора ги няма, но г-н О`Брайън намекна на няколко пъти, че може би ще има трети списък.

Най-интересното тук е друго – че при тези хора не става въпрос за руска връзка, по-скоро става въпрос за американска връзка. Каква е тя? Двама от санкционираните – бившите директори на АЕЦ "Козлодуй“, са хората, които всъщност са отказвали да подпишат договор с "Уестингхаус“ за доставка на опасното американско ядрено гориво. И всъщност те в момента са наказани заради това, че са проявили мъжество и са защитили българския национален интерес, като не са допуснали да се вкара в атомната ни централа опасно американско ядрено гориво. Всъщност какво направиха американците сега? Те оттук насетне на всички им казват: "Ако вие не правите това, което ние ви заповядваме, ние ще ви накажем“. Разбирате ли? Ето, вижте, тази брутална намеса във вътрешните работи трябваше да бъде осъдена от абсолютно всички български политически партии, а единствените, които го осъждаме, сме ние от "Възраждане“. Защо? Нима другите не знаят, че утре-вдругиден техният господар, след като приключи с тях и вече не са му потребни, няма да направи това, което прави с другите слуги? Американците са доказали, че те не уважават своите слуги. След като им свършат работата, те ги изхвърлят, а в някои случаи буквално ги унищожават и политически, и физически. От тази гледна точка ние, българите, ако сме суверенен народ и ако сме държава, която сама взема решенията си, това, което трябва да направим, е много просто. Трябва да кажем: след като вие твърдите, че тези хора са корумпирани, дайте ни доказателствата. Между другото, прокуратурата в предишния случай, когато бяха обвинени други български граждани, предяви искания към американските т.нар. "партньори“, а те са си господари директно – да кажем истината такава, каквато е, да представят своите доказателства, за да може съответно те да бъдат използвани срещу тези лица и да им се заведат дела от нас, защото ако някой е корумпиран или е престъпил закона, това трябва да падне като задължение върху българската правораздавателна система. Само че американците не предоставиха тези доказателства. Сега също няма да ги предоставят, което вече навежда на мисълта, те разполагат ли действително с такива или чисто и просто рекетират като едни елементарни рекетьори една част от българския политически елит.

Може би да се получава така, д-р Костадинов: бийте самара, за да се сеща магарето?

Точно така, аз ви казах: казвам ти, дъще, сещай се, снахо. Ние можем да продължим и с още такива български поговорки.

Д-р Костадинов, като говорим за суверенитета на България, един от нейните елементи е българският лев. Вие правите референдум за запазването му. Стана ясно, че до момента сте събрали 247 000 подписа. Как върви кампанията ви?

Кампанията върви много добре, въпреки и напук на лошото време, което знаете, в последните две-три седмици наистина беше такова, все пак е февруари, разбира се, не можем да очакваме друго, но наистина беше много тежко времето, с отрицателни температури, със снегове, с дъждове, със силен мразовит вятър. Нашите доброволци, пред които се прекланям обаче – тук искам да използвам повода, за да благодаря на всеки един българин, който в последните пет седмици неспирно всеки ден прави чудеса буквално от храброст, за да може да отваря очите на нашия народ. Нашите доброволци показаха, че няма просто как тази кауза, която ние в момента защитаваме, да не бъде в крайна сметка победител, защото все повече и повече хора разбират една много простичка истина: крайно време е ние, българите, да имаме свободата да бъдем питани. Крайно време е да изберем свободния избор, крайно време е да изберем свободата като цяло. Защото основното нещо, което на нас 33 години ни се обяснява, е, че ние нямаме право на избор, че всеки решава вместо нас, че никой не може нищо да направи, че каквото и да направим, няма да ни го позволят, няма да ни го разрешат, няма смисъл и т.н., и т.н., а всъщност не е така. Ето защо тази подписка за референдум за запазване на българския лев е изключително важна и аз искам да призова всеки един, който сега, в момента, ни слуша в страната, да потърси координаторите на "Възраждане“,  и ако не може да се свърже с тях, примерно ако в неговия град или в неговото село няма пункт на "Възраждане“, нека да се обърне към нашата интернет страница, от там да изтегли бланката, да я разпечата, да събере подписи и да ги изпрати на наш адрес – бул. "Христо Ботев“ 111 в София. Повтарям още веднъж: София, бул. "Христо Ботев“ 111. Защото истината е, че ние всеки ден получаваме такива десетки, да не кажа стотици писма с хиляди подписи от цялата страна и от чужбина. Истината е, че ако ние, българите, не се погрижим сами за собствената си свобода, тя няма да дойде даром. Никой няма да ни я даде. А ние трябва да имаме свободата да решим искаме ли България да запази своя финансов суверенитет и да запази единствения останал елемент от суверенитета си въобще – българския лев, или искаме България да бъде унищожена като държава, нашите спестявания да бъдат ликвидирани. Защото искам да кажа нещо много важно в момента, нека да се знае и да се чуе: никой не бива да си мисли, че като има в момента 1000 лева, разполага с 500 евро. Не е така. Няма гаранция, че курсът няма да бъде променен, няма гаранция, че няма да изземат нашите спестявания като девалвират лева и примерно курсът от 2 към 1 стане 3 към 1 или 4 към 1. Защото привържениците на еврото казват, че левът е хартийка за туземци и е крайно време да минем към истинска валута – това са думи на един т.нар. самозван политолог, не искам да го казвам, за да не си цапам езика и да не му правя реклама в национален ефир. Но когато български анализатори, политици започнат да говорят така презрително за българския лев, за българската валута, за българския финансов суверенитет, повярвайте ми, следващото нещо, за което ще започнат да говорят така презрително, е българската държава, българското правителство, българския парламент. Те ще кажат "Нямаме нужда. Защо трябва да имаме българско правителство? Крайно време е да имаме сериозно, истинско правителство. Защо трябва да имаме български парламент? Крайно време е да имаме друг. Ето, имаме си Европейски парламент“. Разбирате ли, това е пълзящо унищожение на нашата държава. И обикновено в този случай защитниците на чуждата валута, на еврото, чуждопоклонниците казват: "Е да де, ама те, много други държави, приеха еврото, а пък нямат проблеми“. Държавите, които са го приели, са два типа: или са силни и богати, за които всъщност еврото работи, защото то изсмуква бедните в полза на богатите, или са държави, които нямат своя собствена държавна традиция и за тях е все едно. Половината от държавите, които приеха еврото, хайде, да не са половината – 1/3 от държавите са държави, които се появиха в последните 30 години на картата, държави, които нямат своя собствена държавна традиция. Да не говорим, че пък и никога не са имали своя собствена валута. Първите български пари се появяват още в края на ХІІ век. Българският лев в момента е на повече от 140 години и е една от най-старите действащи валути в света и е една от най-стабилните – заради Валутния борд, разбира се, не е заради "прекрасно справящата се“ българска икономика. На всичко това нещо в момента чуждопоклонниците, националните предатели от всички други политически партии в парламента, защото всички те отказаха да подкрепят "Възраждане“ за референдума, искат да сложат кръст. Е, това няма как да го допуснем просто. И затова още веднъж апелирам за подкрепа. Потърсете навсякъде пунктовете на "Възраждане“ в цялата страна, свържете се с нашите координатори. Ако нямате възможност, разпечатайте бланки, съберете подписи. Всяка седмица ние събираме приблизително по около 50 000 подписа. С тези темпове след седем седмици, когато приключва подписката, ние трябва да имаме събрани между 550 и 600 хиляди подписа, а за да стане референдумът задължителен и да се свика, са нужни поне 400 хиляди. Така че референдум ще има и тепърва ние, българите, ще започнем да се изправяме като народ. Крайно време е да започнем да казваме "Не“, да казваме "Стига!“, да кажем, че оттук насетне ще става това, което ние искаме, а не това, което някой друг ни е наредил.

Д-р Костадинов, вие казахте, че никой не е подкрепил вашия референдум за запазването на лева, но ето – БСП сега на 50-тия си юбилеен Конгрес дори гласува това да бъде направено. Те ви подкрепят. Как приемате тази подкрепа?

Приемам я като еволюция в крайна сметка. По-добре късно, отколкото никога. И сме благодарни за това, че БСП най-накрая започнаха да мислят и да разсъждават като нас. Лошото е, че ако ни бяха подкрепили в парламента, сега нямаше да се налага да мръзнат по улиците на България, по селата и по градовете на нашата страна хиляди и хиляди доброволци, защото с 48 подписа в Народното събрание, каквито ние двете организации заедно имахме – ние като по-голямата и те като по-малката, щяхме да свикаме такъв референдум. Но както и да е. Така или иначе, оттук насетне това, което остава, е да съберем оставащия брой подписи, за да можем да превърнем референдума в задължителен. Аз смятам, че това до края на март-началото на април вече ще бъде факт.

Вие ще ги търсите ли те да ви сътрудничат при събирането на подписи, да ви помогнат с техните структури?

На някои места нашите членове и симпатизанти вече са се свързали с тях, на други места техните структури по-скоро се занимават в момента с други задачи или с някакви свои вътрешни проблеми, отколкото със събирането на подписи за референдума. Като цяло разчитаме основно на нашите доброволци от "Възраждане“. В интерес на истината, една голяма част от електората на БСП, да не кажа почти всички, подкрепят това, което ние правим, така че съм сигурен, че една част от тях така или иначе, без санкцията на Конгреса, се е подписала. Надявам се просто оттук насетне да станат още повече хората, защото чисто хипотетично, това може да увеличи още повече подкрепата на подписката и в този случай бихме могли да надминем и 700, и 800 хиляди души дори.

Д-р Костадинов, вече сте сочени от социолози и анализатори, че има всички изгледи вашата партия "Възраждане“ да бъде втора на предстоящите избори. За първи път в предварителни сондажи ви дават такава преднина. Това ласкае ли ви?

Не. Това по-скоро ни казва, каква огромна отговорност носим, разбирате ли? Защото аз в разговорите си в страната и в непрекъснати пътувания, които имам – ето, дори и в момента пътуваме и съжалявам, не знам, дано както се казва, да не е прекалено голям страничният шум, защото говоря и карам едновременно, пътувайки за Казанлък, където имам събрание след малко – навсякъде като се срещам с хората в цялата страна, те ни казват едно единствено нещо: "Във вас ни е последната надежда. Не ни предавайте и вие, защото досега са ни предавали всички, и вие останахте последните, на които вярваме“. Така че повярвайте ми и вие – това, което казват социолозите за нас, наистина е огромна отговорност, защото аз всекидневно се срещам и с хора, които ми казват, че са се прибрали от чужбина заради нас, които ми казват, че не са напуснали държавата заради нас, които ми казват, че са отишли да гласуват за първи път заради нас. Вие разбирате ли,  за какво става въпрос? Ние на практика събуждаме вярата в българския народ, че той има свое собствено бъдеще, че той може отново да се изправи и да гледа гордо другите като равен с равен, а не като втора-трета категория или като роб. Ето това е основната отговорност, която ние имаме и която носим пред нашите съграждани и пред историята ни включително, защото всичко, което правим, го правим за нашите деца, за да могат те да живеят свободни в свободна държава. Защото аз видях какво направиха престъпниците, националните предатели и продажниците с поколението на моите родители, с техния труд, с това, което те изградиха с ръцете си, да не говорим пък за поколението на моите баби и дядовци, как беше откраднато, а те бяха принудени буквално да се борят за препитанието и за оцеляването си, докато други през това време с мазни, нечисти пръсти продаваха остатъците от българското държавно имущество. Ето защо нямаме друг избор, освен да понесем тази отговорност, която имаме, историческа отговорност за бъдещето на България, и да спечелим тази тежка борба, която водим.

Д-р Костадинов, в тази кампания обаче вие очаквате ли нарушения в изборния ден, преди него и след него?

Те, нарушенията, не са спирали. Вие сами виждате, особено що се отнася до т.нар. медии – казвам така наречени, защото за съжаление, в България няма много медии, има радиоточки, има чужди информационни канали, които излъчват на български, които са финансирани от "Америка за България“ и други американски държавни институти и т.н., които заливат обществото с фалшиви новини, които създават една много нездрава, клеветническа информационна среда, в която целта е хората да бъдат объркани и да не разбират кое е истина и кое е лъжа. Така че това нещо няма как да се спре. И всичко е насочено срещу нас, всичко е насочено срещу "Възраждане“. "Възраждане“ в момента е най-голямата заплаха за управляващия ред в България в последните 33 години. Ние отказахме да влизаме в каквито и да било преговори, сътрудничество и взаимодействие с тях и заявихме ясно и категорично: ние влязохме в парламента, за да покажем на българските граждани, че може да има български политици, които да казват това, което мислят, и да правят това, което казват, да стоят неотклонно зад думите си, делата им и думите им да не се разминават. И това за нас, което успяхме да направим в последните няколко месеца, е най-важната ни така да се каже победа и това в момента ни се отплаща, защото хората го виждат. И затова расте подкрепата за "Възраждане“.

По време на други кампании вие поставяхте редовно въпроса за изборите в Турция. Сега те как ще се проведат там?

По същия начин, както и преди, за съжаление. Ние нямахме възможността да наложим нашите поправки законодателни в изборното законодателство, но пуснахме сигнал в прокуратурата във връзка с това, че имахме информация, че заявления за гласуване в Турция са подавани от едни и същи ІР адреси. 11 700 примерно да кажем заявления за гласуване в Турция са подадени от 48 ІР адреса, за които ние имаме информация, че са в България, в района на църквата "Света Неделя“ в София, което нали се сещате, какво означава? Което означава поредна груба намеса във вътрешните работи. Всъщност, за съжаление, ако трябва да бъда максимално откровен, само който не е пожелал, само той не ни се е намесил във вътрешните работи. Това е най-тъжното и най-жалкото. И ние затова искаме да сложим край на всички тези груби вмешателства. Лошото е, че когато подадохме сигнал в прокуратурата, прокуратурата накара ДАНС да направи проверка, ДАНС потвърди това, което ние казваме в нашия сигнал, а именно, че има подадени 11 721 заявления за гласуване в чужбина от 48 ІР адреса, и въпреки това прокурорът – ще му кажа името, прокурор Иван Петров, който и да е той, не го познавам, но този "достоен, храбър, честен“ български прокурор решава, че това не е проблем и отказва да образува наказателно производство. Ние, разбира се, ще обжалваме пред по-горната инстанция, но това е престъпление, поредното престъпление на прокуратурата.

На финала да ви попитам: кога България ще излезе от режима на вечни избори, д-р Костадинов?

Когато "Възраждане“ започне да управлява, г-жо Събчева, това е истината. Защото в този умиращ, разлагащ се, агонизиращ, стар режим ние нямаме място. Не можем да имаме каквито и да било взаимоотношения с политически партии, които поставят други, чужди национални интереси над българските. Знаете ли, че когато водихме разговори в парламента, защото ние по принцип водим разговори с всички, ние нямаме проблем да разговаряме с тях, друг е въпросът, че те не ни разбират, не чуват дори това, което им казваме – колко пъти сме поставяли въпроса, примерно да кажем най-елементарното, за референдум за членството на България в еврозоната, референдум за запазване на българския лев. Те казват: "Не, не, това не е сериозно. Искайте нещо друго. Искайте позиции, кажете колко министерски кресла, кажете колко областни управители да ви дадем. Дайте да не говорим за такива неща, това не е сериозно“. Т.е. те са готови да разделят, грубо казано, баницата, но не са готови да се занимават с политика, защото политиката не е тяхното поприще. Те не се занимават с политика. С политика се занимават техните господари, американците. Единствената българска политическа организация в момента в нашата страна е "Възраждане“, няма друга. Другите са търгаши. Те се занимават с политически алъш-вериш. Те делят баницата. Те и за това не могат да се разберат. Това е причината, просто не могат да се разберат кой да краде държавния бюджет – това е истината. Докато ние говорим за политика, докато ние говорим за политики, те говорят за личности, те се обвиняват един друг в корупция. Всички са корумпирани. И това техните господари, американците, го знаят, защото всъщност американците са тези, които създадоха политическата корупция в България, те разпънаха чадъра над политическите корупционери, те ги създадоха, те ги отгледаха, защото те са им удобни, те са зависими. Те, когато в един момент се развият като политически корупционери, те знаят, че оттук насетне тяхното политическо оцеляване зависи само и единствено от добрата воля на американския им господар. Това е истината. И всички ние, българите, знаем, че е така. Затова искам да ги призова сега, за да не влизаме в режим от избори в избори: на 2 април да направят единствения свободен избор за свободна България - "Възраждане“.

Цоня Събчева